Gyurcsány államtitkára elégedett a kormánnyal

Kondorosi Ferenc volt igazságügyi államtitkár szerint az illegális migráció és a terrorizmus megfékezésére is nagy nemzetközi összefogásra van szükség.
A Gyurcsány-kormány államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kifejtette: optimizmusra nincs okunk, mert Afrikában vannak még "fel nem robbant bombák". Úgy vélte, a veszély fokozódik, mert Nigéria és Szudán is könnyen "lángra lobbanhat", miután a Boko Haram nevű terrorszervezet ott is felütötte a fejét. Ha pedig 10 millió nigériai és szudáni is elindul Európába, az összeroppantja az európai ellátórendszert - hangsúlyozta.

Nagyon sok múlik azon, hogy a terrorizmust sikerül-e megfékezni - szögezte le Kondorosi Ferenc, hozzátéve: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet is csírájában kell elfojtani, fizikailag meg kell semmisíteni.

Annak kapcsán, hogy a szervezet Magyarországot is megfenyegette egyik üzenetében, azt mondta: Magyarország szerepe felértékelődött a nemzetközi tárgyalásokon, de ettől még nem vagyunk olyan valószínű célpont, mint például Brüsszel. Ezzel együtt hozzátette: semmit sem lehet kizárni, mert a terrorizmus természetének épp az a lényege, hogy váratlan legyen a támadás.

Kondorosi Ferenc annak kapcsán nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, hogy a múlt héten bemutatták A migráció kockázatai című könyvét. A szakember úgy vélte, hogy a muszlim vallás nem akar idomulni a nyugati értékrendhez, s a két rendszer, a két kultúra között kibékíthetetlen ellentétek vannak. Az iszlám vallás felfogása a nőkről, gyermekekről és a családról az európai emberek számára elfogadhatatlan, a hétköznapi és a nagy kérdésekben is más a világképük.

Kondorosi Ferenc szerint mindez nem csak a most érkezőkre igaz, hanem a már régóta itt élő második, harmadik generációs bevándorlókra is. Ezzel együtt van bennük egy kettős mérce is - jegyezte meg, kifejtve, hogy a társadalmi támogatásokat, ösztöndíjakat, kedvezményeket elfogadják. Ettől viszont "sose felejtik el honnan jöttek, egy pillanat alatt engedelmeskednek a vallási vezetők hívószavának" - fogalmazott.

A volt igazságügyi államtitkár szerint ahogy a terrorizmus elleni küzdelemben, úgy az illegális migráció megfékezésében is nagy nemzetközi összefogásra van szükség. Ebből a feladatból olyan országoknak is ki kell venniük a részüket, amelyeket közvetlenül nem érint, mint például Új-Zéland, Ausztrália és Kanada.

Kondorosi Ferenc azt mondta: ami szükséges volt, azt a magyar kormány megtette, de - mint kiemelte - Európa egyedül nem tudja megoldani ezt a problémát. Az ENSZ-nek kellene egy mesterséges államot létrehoznia valahol Szíria vagy Irak területén - vélekedett.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.