Gyurcsány: siker a két mandátum

Budapesten és több vidéki városban is a demokratikus ellenzék legerősebb pártja lett a Demokratikus Koalíció, amely így két képviselőút küldhet az Európai Parlamentbe – jelentette be a kevéssel éjjel 11 óra után az aktivisták ovációjától kísérve Gyurcsány Ferenc pártelnök. Szerinte két képviselőjük révén Európa iránt legelkötelezettebb pártja is hallathatja majd a szavát Brüsszelben.
A DK ünnepel
Teknős Miklós / Népszabadság

Gyurcsány szerint a DK továbbra is büszkén kiáll az Európai Egyesült Államok eszméje mellett, mert egyszerre európaiak, hazafiak és magyarok.

Két és fél  éve a semmiből jött létre a DK, azzal a céllal, hogy kimondja, amiről mások inkább nem beszélnének, megtegyük, mi másoknak nem akaródzik. K

Két és fél évvel életre hívása után a DK megalapításának – Gyurcsány szavai szerint – irtózatosan nehéz folyamata véget ért azzal, hogy a DK az EP-választás egyik győztes pártja lett. Ez a győzelem azonban mit sem változtatott azon, hogy nekünk továbbra is a Fidesz és a KDNP az ellenfelünk – mondta később  Gyurcsány.

Ahogy fogalmazott: továbbra is a legádázabb ellenfelei leszünk Orbán Viktor önkényuralmi rendszerének. Ugyanakkor a DK visszafogott, de határozott szerepet kér és vállal egy új baloldal megformálásában.

A  DK két EP-képviselője, mint azt Molnár  Csaba alelnök, az EP-lista második helyezettje elmondta, nem költözik ki Brüsszelbe. Csak annyi időt töltennek majd ott, amennyit a munka indokol. Szeretnének ugyanis nem elszakadni a választóiktól – mondta Molnár.

Mérsékelt optimizmussal, de a parlamenti választáshoz képest sokkal derűlátóbban várta a Demokratikus Koalíció az EP-választás eredményeit.

Bár Gyurcsány Ferenc pártelnök, aki kevéssel este kilenc óra után érkezett meg a DK választási központjába, azt mondta, neki nem az MSZP és az Együtt–PM, hanem a Fidesz és a KDNP az ellenfele, a párt aktivistái jószerivel csak a két baloldali rivális eredményeit vetették össze a DK-ra leadott voksok számával.

„Több helyen is megvertük az ­MSZP-t, akadt olyan körzet, ahol a Fidesz és a Jobbik mögött a DK a harmadik” – mondogatták az utcán kis papírcetlikkel a kezükben sétáló aktivisták.

A pártelnök – mintha csak hűteni próbálta volna aktivistái 10-11 százalékos választási eredményt prognosztizáló, sőt azt már-már tényként elkönyvelő várakozásait – rögtönzött sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a párt eredeti várakozása szerint egy mandátum megszerzése a kötelező feladat, kettő számít sikernek, három pedig maga lenne a csoda.

A 23 órakor nyilvánosságra hozott eredmények szerint a DK csaknem tíz százalékos eredményt ért el, ez két mandátumot jelent számukra.

Gyurcsány ugyanakkor óvott attól, hogy bárki is túlértékelje a baloldali pártoknak az EP-választáson egymással szemben elért eredményét. Abban viszont mindenkinek biztosnak kell lennie, szögezte le Gyurcsány, „ha le akarjuk váltani Budapest főpolgármesterét, ha nyerni akarunk a kerületekben és a tízezer lakosúnál nagyobb városokban, össze kell majd fognunk”. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.