„Gyűlöletkeltés és kirekesztés” miatt vizsgálják Bayer Zsolt cikkét

A médiatanács 220 ezer forintra bírságolta a csatorna szolgáltatóját, mert a TV2 Trendmánia című magazinjának egyik januári adásában egy körömlakkmárka népszerűsítésével megsértették a termékmegjelenítési szabályokat – közölte az MTI-vel pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Azt is tudatták: a testület állampolgári bejelentésre eljárást indít Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban és annak internetes oldalán tavaly november 16-án megjelent "iszlámellenes" cikke miatt, mivel feltételezhető a "gyűlöletkeltés és kirekesztés".

A nyomtatott, illetve online médiumok felügyelete alapvetően a médiatanáccsal társszabályozói szerződést kötött szakmai szervezetek feladata, ha az érintett médiumok tagjai e szervezeteknek.

Mivel sem a Magyar Hírlap, sem weboldala nem tagja ilyen szervezetnek, a médiatanács jár el az ügyben - írták.

Megjegyzik: a bejelentő emellett a szerzőtől a mandiner.hu oldalon ugyanaznap megjelent másik írása miatt is panaszt tett, ezt - mivel a hírportál tagja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének - a bejelentő hozzájárulása esetén a társszabályozó szerv fogja vizsgálni.

A médiatanácsnak 40 nap áll rendelkezésére az eljárás lefolytatására a médiatörvény szerint, amely indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

Pályázat nélkül újította meg öt évvel a fővárosi 97,0 MHz-en sugárzó Első Pesti Egyetemi Rádió szolgáltatójának jogosultságát a médiatanács, amely a döntés során különös tekintettel volt arra, hogy a médiaszolgáltatónak az elmúlt időszakban nem volt jogsértése. A közlemény kiemeli, hogy a rádiós frekvenciák használatának megújítása nem automatikus, még a médiatörvényben rögzített előfeltételek teljesülése esetén sem.

A testület - a jogosult gazdasági okokra hivatkozó kérelmére - hozzájárult a Vár FM Rádió Kisvárda szerződésének megszüntetéséhez közös megegyezéssel.

A médiatanács döntött a 10 ezer fős vételkörzetű Derecske 94,7 MHz helyi rádiós frekvencia megpályáztatásáról, a felhívás szövege napokon belül az NMHH honlapján lesz. A kereskedelmi jellegű hasznosításra a pályázati ajánlatokat a közzétételtől számított 45. napon lehet majd benyújtani.

Arról is határozott a testület, hogy az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívására egyedüliként ajánlatot tevő Auris Média Kft.-t pályázati nyilvántartásba veszi.

A médiatanács döntött az utolsó, még a régi médiatörvény szerint megkötött közműsor-szolgáltatási műsorszolgáltatási szerződés kereskedelmi hatósági szerződéssé alakításáról az új törvényi előírásoknak megfelelően.

A Szombathely 88,4 MHz frekvencia hasznosítására vonatkozó, a Nyugat Rádió Kft. és a médiatanács között a médiaszolgáltatás jellege ügyében folytatott több éves jogvitát a Kúria idén februárban hozott ítéletével zárta le, amelyben a médiatanácsnak adott igazat a bíróság.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.