A cigányság deportálásáról beszélt – elítélték a jobbikos képviselőt

A Debreceni Ítélőtábla ma helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely 2015 szeptemberében kimondta: M. László, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselője személyiségi jogokat sértett, amikor megyei közgyűlési felszólalásában Hajdúhadházon a cigányság deportálásáról beszélt.

Ezzel az alperes megsértette a felperes emberi méltósághoz, becsülethez és a hátrányos megkülönböztetés tilalmához fűződő jogait, amikor közgyűlési felszólalásában – utalva a miniszterelnök szavaira, amelyek szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai – úgy fogalmazott: "akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak".

A törvényszék eltiltotta a politikust a további jogsértéstől, és az alperesnek a hajdú-bihari megyei napilapban 15 napon belül, a saját költségén nyilatkozattal kell elégtételt szolgáltatnia a felperesnek, valamint az új polgári törvénykönyv rendelkezései alapján százezer forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a felperesnek, Sz. Irénnek. Az ítélőtábla egyben kötelezte a vádlottat, hogy 15 napon belül fizessen meg a bíróságnak 15.000 Ft perköltséget, illetve a Magyar Államnak 48.000 Ft le nem rótt illetéket.

Az ítélőtábla nem találta alaposnak az ügyben az alperes fellebbezését, a polgári jogban új intézményként megjelölt „gyűlöletbeszéddel” kapcsolatban osztotta a Debreceni Törvényszék álláspontját, és maradéktalanul helyesnek találta annak indoklását is. Az ítélőtábla szerint az alperes által alkalmazott szóhasználat alkalmas egy konkrét közösség, és azon keresztül személyiségi jogainak megsértésére.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.