Gyűjtik a kocsikból a mentődobozokat

Összegyűjti és „újrahasznosítja” a lejárt autós mentődobozok tartalmát az újpesti Károlyi Sándor Kórház. A telephelyeikre gyűjtőzsákokat raktak ki, és várják, hogy az autósok, miután átvizsgálták mentődobozuk tartalmát, a lejárt, már nem steril eszközöket a kórháznak adják.

„A dobozokból elsősorban különböző méretű és kiszerelésű kötszereket remélünk, amelyeket gondos átválogatás után hasznosítani tudunk, illetve a kórház sterilizáló berendezésével újra sterillé  tehetjük – mondta a Népszabadságnak dr. Hollósi Antal orvos-igazgató, akit nem kedvetlenít az sem, hogy az akció másfél hete alatt, három telephelyükről mindössze 3 mentődobozt gyűjtöttek be. Az intézmény szakmai vezetője úgy véli, a kórház akciója környezetvédő, mert a sterilitásukat vesztő mullpólyák nem a szemétbe kerülnek, hanem újra hasznosulnak a betegellátásban.

Azt persze nem lehet remélni, hogy mindezzel nagy pénzeket takaríthat meg a kórház, hiszen egy nagyobb traumatológiát üzemeltető intézmény évente 50-70 millió forintot is elkölt kötözőanyagokra. Ráadásul a mentődobozban lévő mullpólyák nem éppen "kórházipari" célokat szolgálnak.    

Ha valakinek nem „akciókész” kocsijában a mentődoboz a rendőri ellenőrzéskor, 5000 és 50 000 forint közötti helyszíni bírságra számíthat. A mentődobozokban leggyorsabban a fertőtlenítő szavatossága jár le, ez jellemzően 3 év. A steril kötszereken feltüntetett szavatossági idő általában 5-8 év. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.