Gaskó biztos a sikerben

A kormány célja, hogy igyekezzen minél több embert elrettenteni a férfiak negyvenévnyi munkaviszony után történő nyugdíjba vonulása érdekében kezdeményezett népszavazás támogatásától – így kommentálta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon kijelentését, amely szerint egy eredményes referendum hatására minden érintett nyugdíjas jövedelme csökkenhet.

Gaskó azonban bizonyos a sikerben, hiszen a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közös akciójuk meglehetősen nagy érdeklődést váltott ki. Ez derült ki Győrött is, ahol hétfőn a Liga aktivistái a sétálóutcán kampányoltak, s a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondták: egy óra alatt mintegy félszázan írták alá az íveket. Ebben a munkában egyébként megyénként legalább harminc aktivista vesz részt. Az elnök emlékeztetett rá, hogy van gyakorlatuk, mert amikor a tb-kassza privatizálása ellen kezdeményeztek népszavazást, több mint félmillió hiteles aláírás gyűlt össze, és annak hatására a Gyurcsány-kormány maga visszakozott.

Gaskó István biztos a népszavazás sikerében
Gaskó István biztos a népszavazás sikerében
Kocsis Zoltán / Archív

Most sem tartja kizártnak Gaskó, hogy a kabinet maga lépjen, és akkor nem kell elkölteni négy-ötmilliárd forintot egy referendumra. Az elnöknek egyébként határozott meggyőződése, hogy a kezdeményezésük nem veszélyezteti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy a feketegazdaság miatt évente ötezermilliárdnyi bevételtől esik el az állam, és ennek töredéke elég lenne arra, hogy a férfiak korábbi nyugdíjazásának évi kétszázmilliárdra becsült költségét fedezzék. Szerinte a költségvetésnek további jelentős bevétele származhatna abból, ha az egykulcsos szja helyett ismét progresszív adózást vezetnének be, ami további ötszázmilliárdot jelentene. Arról nem is beszélve – tette hozzá –, teremthetnek olyan feltételeket, hogy senki ne akarjon előbb nyugdíjba menni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.