Győztek a tiltakozók: nem lesz Prohászka-szobor a XIII. kerületben

A XIII. kerület önkormányzatát "megnyugvással tölti el", hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Prohászka Ottokár Szobráért Alapítvány visszavonta a helyi szoborállítással kapcsolatban beadott kérelmét - közölte az önkormányzat sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

Üdvözölték azt is, hogy a tiltakozásuk, a tevékeny közreműködésük, a szobor felállítása ellen szerveződő mozgalom és a lakossági összefogás meghiúsította, hogy a kerület "politikai csatározások színtere legyen" - olvasható a közleményben. Hozzátették, bíztak abban, hogy a javaslat nem valósul meg, és méltányolják a kérelem visszavonását.

A "Tízezren a XIII. kerületi Prohászka-szobor ellen" nevű Facebook-csoport csütörtök délután azt közölte az üzenőfalán, hogy egy közmeghallgatáson Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere beolvasta Kemény Győzőnek (az alapítvány kuratóriumi elnökének) nyilatkozatát, amelyben az visszavonja kezdeményezését a Fővárosi Közgyűlésnél.

A Jobbik korábban azt javasolta, hogy Prohászka Ottokár püspök 1947-ben ledöntött szobrát az eredeti helyén, a Károlyi-kertben állítsák fel újra. A Fővárosi Közgyűlés azonban április 25-i ülésén levette napirendjéről az előterjesztést, amit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azzal indokolt, hogy a szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van. A megjelölt XIII. kerületi, a Lehel téri templom előtti terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni. 

A Népszabadság múlt kedden számolt be arról, hogy a kerület tiltakozik a terv ellen. Az önkormányzat közleményében kinyilvánította: elfogadhatatlannak tartja, hogy területén egy "káros indulatokat gerjesztő", megosztó személyiségnek emlékművet állítsanak.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke múlt pénteken Orbán Viktor kormányfőnek írt nyílt levelében gyalázatosnak nevezte, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak "újabb antiszemita személyiségének", Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani, és felhívta a miniszterelnököt, akadályozza meg a szobor felállítását.

Az ügyben a KDNP kedden azt közölte az MTI-vel, hogy egy történelmi személyiség és műve nem ítélhető meg az adott kor ismerete nélkül, és az antiszemitizmus megalapozatlan vádja nemcsak az érintett hitelét rontja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.