Győzött az antiorbánizmus

Kész Zoltán sikere egyrészt a jelölt aktivitása és a pártok nélküli pártos összefogás eredménye, másrészt az antiorbánizmus győzelme – így értékelte megkeresésünkre a vasárnapi veszprémi időközi választás eredményét Böcskei Balázs, az IDEA intézet igazgatója.

A politológus hozzátette: a választók a kampányüzeneteknek megfelelően érzékelték a voksolás tétjét, sokadlagos szemponttá vált, hogy Kész részletes, „magán” politikai és közpolitikai véleményével tudnak-e azonosulni. A politológus kiemelte, az eredményben szerepet játszott az is, hogy a kormánynak már kimerültek a narratív forrásai, a „szabadságharc”, a „rezsicsökkentés politikája”, és a „folytatjuk” sem volt képes a szűkülő táboron túlmutató mobilizációs energiát felszabadítani.

Magyar Kornélia szerint indokolt a győztesek mértéktartása
Magyar Kornélia szerint indokolt a győztesek mértéktartása
Kurucz Árpád / Népszabadság

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója úgy véli, a kormánypárti jelölt veresége jórészt nem az ellenzék megerősödésével magyarázható, hanem azzal, hogy már a legelkötelezettebb Fidesz-szimpatizánsok is elbizonytalanodtak. Megemlítette, a veszprémi választás előtt a baloldal kockáztatott, amikor arra építette a kampányt: a Fidesz kétharmada a tét, s az, hogy megmutassák, az emberek nem kérnek ebből a kormányzásból. A politológus szerint a baloldal pengeélen táncolt, ha ugyanis a Fidesz nyert volna, akkor a kabinet arra építhette volna kommunikációját, hogy az emberek megerősítették, töretlen a bizalmuk a kormányban. Mint mondta, indokolt a mértéktartás a baloldalon: „Veszprémben csak egy aktus erejéig, egy ember mögé sikerült összehozni a közös támogatást, ami sokkal könnyebb, mint egy teljes választásra létrehozni az egységet.”

A Nézőpont Intézet elemzője, Mráz Ágoston Sámuel meglepetésszerűnek nevezte a veszprémi eredményt, ami szerinte először is azzal magyarázható: a független, de a baloldal által támogatott jelölt mögötti kampánystáb mozgósítani tudta az összes 2014-es baloldali szavazót, el tudta hitetni velük, hogy van értelme a részvételnek, a függetlenség mítosza pedig feledtette a baloldal megoldatlan válságát. Emellett – fogalmazott –Kész Zoltán az egyes számú kihívóként tudta magát pozicionálni, hatástalanítva a centrális pártrendszer protest szavazatokat megosztó többjelöltes versenyét. „Az eredmény figyelmeztetés a Fidesznek, de hiba lenne, ha a baloldal örömmámorba esne: a veszprémi modell ugyanis épp a baloldaltól való elhatárolódás sikeréről szólt.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.