Győrújfalu polgármestere nem játszott tiszta lapokkal

Győrújfalu polgármestere három választási alapelvet is megsértett azzal, hogy egy felhívásában a népszavazási részvételt kormányzati fejlesztési források megszerzésével hozta összefüggésbe - döntött pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

A testület egyhangú határozata szerint Nagy Imre Attila megsértette a választások tisztasága, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás és az önkéntes részvétel választási alapelvét. Az NVB eltiltotta őt a további jogszabálysértéstől. A testület szerint azonban a polgármester felhívása a bűncselekmény szintjét nem éri el, ezért nem kezdeményeztek feljelentést.

Patyi András NVB-elnök emlékeztetett arra, hogy a Kúria legutóbbi végzése szerint nincs olyan elvi alap, amely alapján a helyi önkormányzatok nem, de a kormány, civil szervezetek, egyházak, parlamenti és nem parlamenti pártok, azaz mindenki más - kivéve a természeténél fogva semleges állami szerveket, mint az igazságszolgáltatás, Magyar Nemzeti Bank, önálló szabályozó szervek, autonóm jogállású államigazgatási szervek, ügyészség  - kampánytevékenységet folytathatnak.

Sőt - idézte Patyi András a Kúria végzését - a népszavazás intézményének rendeltetésszerű működéséhez - amennyiben azt a kormány kezdeményezte - szükséges is lehet annak ismerete, hogy helyi önkormányzatok többsége a kormánnyal egyetért-e, a más véleményekkel versengő kormányzati álláspont a közhatalmat gyakorló állam egységes, vagy éppenséggel nagyon is megosztott álláspontja.

Az NVB elnöke szerint ugyanakkor az, hogy a polgármester úgy hívjon fel részvételre és "nem" szavazatra, hogy a helyi önkormányzat által elérhető fejlesztési források elérését a választási részvételtől és az eredménytől tegye függővé, és a források ellehetetlenülésével presszionálja a választópolgárokat, az nem egyezik a választási alapelvekkel.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.