Bajnai Gordon letette a kormányfői esküt

193 szavazat kellett, 204 voks jött össze a bizalmatlansági indítványon. A Fidesz, a KDNP és függetlenként az MDF tartózkodással fejezte ki (eltérő) véleményét. Gyurcsány már a hátsó sorba ült át, mire Bajnai eskütételhez emelte kezét.

Az Országgyűlés 204 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 8 független képviselő tartózkodása mellett fogadta el a Gyurcsány-kormánnyal szembeni konstruktív bizalmatlansági indítványt. A Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői nem nyomtak gombot; az MSZP frakcióból 186-an, az SZDSZ részéről 16-an szavaztak igennel.

A szocialista frakció egységesen voksolt, csak az éppen elnöklő Szili Katalin nem nyomott gombot, a 19 tagú liberális képviselőcsoportból azonban - ahogy azt előzetesen jeleztük - három képviselő (Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor) a frakció döntésével ellentétesen, nem nyomott gombot. Az indítványt a függetlenek közül ketten szavazták meg: Gyenesei István önkormányzati miniszter, illetve Lengyel Zoltán.

A vita hosszú volt, a kormányfőváltás már pillanatok műve. Egy egyszerű gombnyomással, a szocialista és liberális képviselők többségének támogatásával véget ért Gyurcsány Ferenc bő négy és fél évig tartó kormányzása. Szili Katalin bejelentésének pillanatában a posztját vesztő miniszterelnök felállt bársonyszékéből és a leghátsó sorban rá váró üres székhez sietett.

Bajnai Gordon percekkel a szavazás után letette az esküt, majd fogadta elődje és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek gratulációját. A parlamentben tartózkodó pártelnökök közül egyedül Orbán Viktor nem nyújtott kezet. A jókívánságok után Bajnai Sólyom László páholyához sietett, ahol az államfő gratulációját kiosztotta.

Új kormányról egyelőre nem beszélhetünk, mert a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye mindössze miniszterelnök-cserére ad lehetőséget. Bajnai viszont a végrehajtói hatalom frissen megválasztott vezetőjeként a következő napokban sorra jelölheti minisztereit, akik parlamenti meghallgatásukat követően átvehetik Sólyom Lászlótól megbízó levelüket. Pénteken még az ügyvivőként tevékenykedő Gyurcsány-kormány tart ülést, de már névadója nélkül. Bajnai tehát egyszer még a régi felállású kabinet tanácskozását vezetheti.

Bajnai egyik első hivatali programja azonban a Sándor-palotába vezet. Szerda reggel 8-kor találkozik az államfővel az új kormányfő.

A történtek után nem csoda, hogy a képviselők 169 igen szavazattal, 199 ellenében, egy tartózkodással utasították el az Országgyűlés feloszlásáról szóló, a Fidesz-KDNP frakciószövetség által benyújtott javaslat tárgysorozatba vételét. Nem csak a Fidesz-KDNP kettős tiltakozott hevesen, a parlament falain kívül is a kormányfő-csere ellen tüntettek. A több ezres tömeg libahajtás és turuldobolás után szitkozódva vette tudomásul, hogy nem lesznek előre hozott választások. Az előre bejelentett tüntetés után a tömeg elkeseredett része kettészakadt, egyik fele Sólyomhoz indult, a másik összecsapott a rendőrséggel.

 

Navracsics Tibor gratulál az új miniszterelnöknek
Navracsics Tibor gratulál az új miniszterelnöknek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.