Gyors kárfizetést ígértek a biztosítók Bajnainak

Rugalmas ügyintézést és gyors kárfelmérést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök. A károsultak bankszámláira napokon belül érkezhet kárelőleg.

Az ügyvezető kormányfő kedden találkozott a biztosítók képviselőivel, és kérte, hogy a legmesszebbmenőkig működjenek együtt a kárfelszámolásban részt vevő szervezetekkel, és a lehető legjobb biztosítási csomagot dolgozzák ki az állampolgárok számára - jelentette be Szollár Domonkos kormányszóvivő.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke, Kisbenedek Péter a tájékoztatón elmondta: átcsoportosították a kárszakértőket és bővítették, egyszerűsítették a telefonos kárügyintézést. Így a károsultak bankszámláira már napokon belül megérkezhetnek a biztosítóktól az előlegek. Az eddigi mintegy 10 ezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint összesen 4-6 milliárdos lehet az árvízkár. Az ipari és mezőgazdasági károkról jelenleg még becslések sincsenek - tette hozzá az elnök, aki felhívta a figyelmet a mindenkit terhelő kárenyhítési kötelezettségre.

A szakember megjegyezte azt is, hogy ha készültek fotók, videófelvételek a káreseményről akkor haladéktalanul meg lehet kezdeni a helyreálltást a további károk megelőzés érdekében. A Mabisz elnöke figyelmeztetetett a kármegelőzés fontosságára is. Főként a vízelvezető árkok és védművek karbantartását emelte ki. Kisbenedek Péter szerint sajnálatos, hogy a szükségesnél kevesebben és a valós értékénél kisebb összegre kötnek biztosítást a magyarok az ingatlanjaikra.

Kérdésre a biztosítási szakember hozzáfűzte: nem a magas biztosítási árak okozzák az alulbiztosítást, hanem inkább az, hogy erre nem figyelnek a tulajdonosok, illetve olyan szociális helyzetben vannak, hogy még a viszonylag alacsony díjakat sem képesek kifizetni. Ez a probléma azonban a biztosítók oldaláról nem kezelhető.

Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter elmondta: mintegy négyezren védekeznek a gátakon. A kitelepítettek száma az elmúlt huszonnégy órában több mint félezerrel, 2093-ról 1428-ra csökkent. A hétfői kormánydöntés szerint az árvízi védekezés költségét Borsodban a kormány fedezi, ezek megelőlegezésére jelenleg 800 millió forint van a költségvetésben.

A miniszter arra kérte az önkormányzatokat: időben alkossák meg szociális rendeleteiket, hogy a rászorultak megkaphassák a szükséges segítséget. Varga Zoltán hozzátette: az újjáépítés már feltehetően a következő kormány feladata lesz, de amíg a jelenlegi ügyvezető kormány mandátuma tart, addig ők is mindent megtesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.