Melocco Miklós újrafaragja a megrongált Radnóti-szobrot

– Ezt újra kell faragni – állapította meg Melocco Miklós, amikor megmutatták neki Győrben a megrongált abdai Radnóti-szobrot. – Mintának tökéletesen össze lehet rakni, egy múzeumban meg is állná a helyét, de a szobor nem múzeumi tárgy.

- Milyen lesz az új Radnóti-szobor? – kérdeztem az alkotót.

- Pontosan ugyanilyen lesz.

- De hát eltelt több évtized, változott a világ, bizonyára ön is...

- A magyar költészet szeretete, Radnóti Miklós tisztelete semmit sem változott bennem. Gondoljon arra, hogy Arany János így vallott a Toldiról: Ó, ha még egyszer ilyent énekelni tudnék... Én ilyent tudok még énekelni, másmilyent meg nem is akarok.

- Ismét rodéziai gránitból faragja ki Radnóti alakját?

- Igen. Sötét, fényét megtartó, időtálló anyag. Radnóti drámájához illik. Az emberrel szemben persze ez sem lesz rezisztens, mint némely vírus. De ha békén hagyják, száz év múlva is ilyen fényes marad. A szélben sodródó kvarchomokszemek leperegnek róla. A bronz ennyi idő alatt elcsúnyul a szabadban.

A Kossuth-díjas művész megnézte a szobor eredeti helyét is.

- Látja – mutatja –, ezen a legyezőmintás kockaköves úton ment a költő a halálba. Azt szeretném, ha az út két oldalára jegenyefákat ültetnének, olyan lenne ez a hely, mint egy zöld katedrális, melynek az oltára a Radnóti-szobor.

A költő köpenyes szobrát az elmúlt hét végén rongálták meg autóval. Sokan gyanakodtak rasszista barbárságra, táplálta ezt a gyanút az előző napokban történt könyvégetés, ráadásul az alkotást a rendszerváltást követően egyszer már vörös festékkel is leöntötték. Ám most már az első jelekből rögtön lehetett látni, hogy valószínűleg másról van szó. Nem volt életszerű, hogy valaki egy Mercedessel károkozás céljából rontson neki egy szobornak, majd az összetört autót a szomszédos falu határában hagyja.

Kedden aztán jelentkezett az a 24 éves férfi, aki a volán mögött ült. Azt állította, hogy utasával szórakozni indult Pápáról Győrbe, eltévedt, a sűrű ködben nekihajtott a szobornak, megijedt, továbbment a kocsival, amelyből azonban kifogyott a benzin, ezért hagyta magára, s társával közösen stoppal jutott be Győrbe, onnan meg busszal haza, Pápára. Hogy miként lehet tévedésből rásodródni erre a kockaköves útra, azt nehéz elképzelni, de az nyilvánvaló, hogy nem politikai szándékok vezették az elkövetőt. A rendőrség közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt folytatja az eljárást. Tudni kell, hogy a gondatlanságból elkövetett rongálás nem bűncselekmény. Más kérdés a polgárjogi felelősség, s a kocsi biztosítójának a helytállása.

A szobor helyreállítása vagy újraalkotása érdekében adományok érkeznek. Politikai pártok, szervezetek, magánszemélyek akarnak segíteni. Erre azonban nem lesz szükség.

- Radnóti emléke, tisztelete, költészetének értékei miatt úgy döntöttünk, hogy a város a saját költségvetéséből kifizeti az új szobrot – jelentette be a sajtónak, s a művésznek is Borkai Zsolt, Győr polgármestere. Arra kérte az adakozókat, hogy az alkotásra szánt adományaikat más, ugyancsak jótékony célokra fordítsák.

- Amennyiben a biztosító fizet, akkor azt természetesen nem utasítjuk vissza, de most nem ez a legsürgetőbb kérdés – hangoztatta a polgármester.

Simon Róbert Balázs alpolgármester hozzátette: szándékaik szerint jövő év november 9-re, a költő halálának hetvenedik évfordulójára ismét felállíthatják a szobrot az átalakított téren.

- Az időpont tartható – nyugtázta Melocco Miklós. A költségekről egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani.

Az alkotó, Melocco Miklós a kettétört Radnóti-szobor előtt
Az alkotó, Melocco Miklós a kettétört Radnóti-szobor előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.