Gyönygyöspata: a vád szegregáció

Ma kezdődik az Egri Városi Bíróságon az a per, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított a gyöngyöspatai önkormányzat és a helyi általános iskola ellen. A szervezet vádja szerint az oktatási intézményben szegregáció történt.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerint a gyöngyöspatai iskolában a cigánygyerekeket elkülönített osztályokban oktatják, külön ebédeltetik őket. Ők nem járhatnak úszni, kizárják őket a napköziből. Nekik alacsonyabb színvonalú oktatást biztosítanak, mint a párhuzamos, nem roma összetételű osztályokban tanuló társaiknak – idézi a szervezet álláspontját a FN24.

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnöke az FN24 kérdésére elmondta, hogy már 2009 óta figyelemmel kísérik a gyöngyöspatai iskolában történteket. „Már akkor is nyilvánvaló volt, hogy nincs minden rendben. A felsős sajátos nevelési igényű tanulókat összevonták, és kizárólag roma gyerekekből állt az elkülönített osztály.”

Szerinte az idén a szeptemberi tanévnyitó „nagyon beszédes volt, egy kupacban sorakoztak fel a roma gyerekek és egy másik kupacban a nem roma gyerekek.” Az iskola igazgatója a számonkérésre azzal érvelt az alapítványnak, hogy az összevont alsós osztályt már felbontották. De Mohácsi szerint ez mit sem ér, mivel a felbontás után az 1.-2. és a 3.-4. osztályt ismét összevonták. A roma szülők tiltakoztak, de konkrét lépéseket nem tettek, mert az önkormányzat részéről nyomást gyakoroltak rájuk, kilátásba helyezve a segélyek, illetve egyéb juttatások megvonását – véli az alapítvány.

2011. áprilisi jelentésében a kisebbségi ombudsman jelezte, hogy az iskolában a cigánygyerekek elkülönítése, a szegregáció több megközelítésben is felvetődött. Az egyik az elkülönítő jellegű besorolás, a másik a roma és nem roma gyermekek fizikai-térbeli elkülönítése, és a harmadik a roma gyermekeknek az iskola által nyújtott szolgáltatásból, így például a napköziből történő kizárása.

Mohácsi Erzsébet szerint az ombudsmani jelentést sem veszi figyelembe az iskola. A keddi tárgyaláson még valószínűleg nem lesz döntés, de annyi előnyük van, hogy a bíróság mindössze egy hónap alatt kitűzte a tárgyalás időpontját, ami meglehetősen gyorsnak számít. Így remélik, hogy a tárgyaláson is mielőbbi döntés születik – írja az FN24.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.