Gyöngyösre tervezik a Zsidó-Keresztény Együttélés Múzeumát

A tervek szerint új múzeum nyílik Gyöngyösön. A szándéknyilatkozat aláírói azt szeretnék, ha a Nagy Zsinagógában lenne a Zsidó-Keresztény Együttélés Múzeuma.

Balázs József gyöngyösi fideszes képviselő kezdeményezésére több párt képviselője is írásos támogatásáról biztosította a gyöngyösi Nagy Zsinagóga kulturális tartalommal való megtöltését.  Ennek formája a Magyar Zsidó-Keresztény Együttélés Múzeumának megalapítása lehet.

Az erről szóló bejelentést, amely vasárnap, a gyöngyösi zsidó temetőben, az egykori gettó kiürítésének emlékére megtartott megemlékezésen történt meg, üdvözölték a túlélők. A projekthez szükséges forrásokat egyházi támogatásokból, kulturális alapoktól, Izrael államtól, illetve a magyar államtól szereznék meg, közölte Balázs József.

A múzeumot a holokauszt hetvenedik évfordulóján (2014-ben) nyitnák meg a közönség előtt. A város az egyik legjelentősebb zsidó kulturális-egyházi örökséggel rendelkezik, amely a temetőt és a zsinagógákat is beleértve hosszú ideje aggasztó állapotban van.

A tervek szerint a ma bútorboltként működő, városközponti épület – a Baumhorn Lipót által tervezett Nagy Zsinagóga - a közép-európai zsidó és keresztény vallású magyar polgárok több évszázados építő együttműködését, valamint annak elért eredményeit mutathatná be. Az új múzeum – amellett, hogy úttörő módon segítheti a magyarországi és nemzetközi zsidó-keresztény párbeszédet – oldhatja az előítéleteket, ösztönzi a történelmi előzmények hiteles ismeretét, nem kizárólag a holokausztra, vagy a helyi emlékekre koncentrálva.  

– A projekt Gyöngyös és térsége számára jelentős turisztikai és kulturális előrelépést hozhat – szögezte le Balázs József. Ezzel hasznosíthatóvá válik az a ma méltatlan állapotban lévő zsidó vallási-kulturális-művészeti hagyaték, amely a város építészetében, hagyományaiban évtizedek óta meghatározó. A kérdéses zsinagógát jelenlegi tulajdonosa hosszú ideje értékesíteni kívánja.

A szándéknyilatkozat aláírói között találjuk Weisz Pétert, a KDNP Barankovics Izraelita Műhelyének vezetőjét, Dr. Fodor Gábort, a Liberálisok elnökét, egykori minisztert, Hiesz Györgyöt, a gyöngyösi MSZP elnökét és Bozsik Istvánt, Gyöngyös alpolgármesterét. Más pártok és civil szervezetek is támogatják a kezdeményezést. A projekt megvalósítására elkezdődött a lobbi, és hamarosan bejegyeznek egy alapítványt, amelynek már megvannak a támogatói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.