Gyöngyöspatán "az erőszak legitimációt nyert"

Az erőszak legitimációt nyert, a gyűlölet mandátumot kapott. Az uszítás, az elnyomás, a hazugság napi gyakorlattá vált – mondta hétfő késő délután Gyöngyöspatán ifjabb Farkas János, helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke azon a demonstráción, amelyen Juhász Oszkár, a mátrai település jobbikos polgármesterének lemondását követelte egy százhúsz-százötven fős, zömmel romákból álló tömeg.

A tüntetést azért szervezték, mert Juhász Oszkár és néhány másik férfi egy, az atv.hu által néhány napja nyilvánosságra hozott tavaly májusi felvételen egy lehetséges polgárháborúról, annak esetleges nyereségéről, a cigányok ledarálásáról, külföldi pénzpumpáról és titokzatos őrző-védőkről beszél.

A roma nemzetiségi önkormányzat által szervezett hétfői demonstráción elhangzott: Gyöngyöspatán a megbékélés és együttműködés helyett a félelem és az erőszak uralkodik, a polgármester és a jegyző a közmunkaprogramon keresztül gyakorlatilag élet-halál uraivá váltak, hisz bárkit, aki nekik nem tetszik, három évre kizárhatnak a munkanélküli járadékból. A cigányokkal megalázó módon bánnak, gyerekeiket elkülönítve tanítják a helyi általános iskolában. Ezért a tüntetés résztvevői ütemes „Mondjon le, mondjon le” felkiáltással  Juhász Oszkár távozását követelték, illetve azt, hogy amennyiben mégsem áll fel önként a polgármesteri székből, úgy a képviselő-testület tegye meg ezt, így adva jogi lehetőséget egy új, időközi választás kiírására.

- El kell jönnie annak a világnak, amikor a ti gyerekeitek is lehetnek agysebészek, kutatók, jogászok és kétkezi munkások, s ti is mertek hinni az ő jövőjükben – mondta az egyik felszólaló, Daróczi Gábor. Dínók Henriette jogász arról beszélt: a rasszizmustól minden közszereplőnek el kell határolódnia. Daróczi János újságíró emlékeztette a jelenlévőket: húsz-huszonöt évvel ezelőtt romák és nem romák együtt indultak buszokkal a környékbeli városokba dolgozni, s nem voltak ellenségei egymásnak. - Nem akarunk háborút, s ne hagyjuk, hogy saját politikai érdekből mások összeugrasszanak bennünket! - mondta. Szuhai Péter, antropológus, a Néprajzi Múzeum munkatársa szerint nem csak Gyöngyöspatán, de Budapesten a Belügyminisztérium, illetve a Fidesz és a Jobbik pártszékháza előtt is tüntetniük kellene most a jóérzésű embereknek, mert szavai szerint a hatalom is vétkes abban, hogy így elszabadulhattak az indulatok. - Lejött ide tavaly egy belügyminiszter, és megsimogatta a gyöngyöspataiak buksiját, mondván, nem lesz itt semmi baj. Ám a jogsértéseket, a romák megfélemlítését most is tétlenül nézik – tette hozzá.

A demonstráció után nem sokkal kezdődött a gyöngyöspatai képviselő-testület soros ülése. Ifjabb Farkas János néhány roma kíséretében egy petíciót adott át Juhász Oszkárnak, majd szóban is megerősítette az abban foglaltakat: polgármester úr, arra kérem önt, mondjon le, mert nem alkalmas arra, hogy ezt a tisztséget betöltse.

Újságírói kérdésre, miszerint tervezi-e a lemondását, Juhász azt felelte: nem mond le. Szerinte Gyöngyöspatán rendben mennek a dolgok, azok a romák, akik dolgozni akarnak, kapnak munkát. A hangfelvétellel kapcsolatban közölte: politikai ellenfeleinek nyilván sérti az érdekeit, hogy a faluban rend van, ezért hozták most nyilvánosságra a felvételt, amelyet egyébként nem kívánt kommentálni, s azt sem árulta el, kikkel beszélgetett.

A hétfői képviselő-testületi ülésen bejelentették: lemondott posztjáról Matalik Ferencné alpolgármester (ő nem vett részt az ülésen, s nem is kívánta indokolni döntését). Kiderült: Juhász Oszkár alig kilenc hónapos regnálása alatt a korábbi önkormányzat gyakorlatilag kicserélődött, Mataliknéval együtt immár a hétfős testület hat tagja távozott e posztról. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.