Gyöngyöspatai titkos jelentés: tiltakozik az MSZP

A gyöngyöspatai események kivizsgálására alakított parlamenti bizottság úgy akarja lezárni munkáját, hogy hónapok óta nem ülésezett – ezért tiltakozik az MSZP. A szocialisták a korábbi jegyzőkönyvek és a nemzetbiztonsági szolgálatok megállapításainak nyilvánosságra hozatalát követelik.

A gyöngyöspatai események hátterének feltárására létrehozott országgyűlési bizottság március 29-én készül elfogadni jelentéstervezetét.

Ennek komolyságát már a benyújtás körülményei is megkérdőjelezik: az eseti bizottság az egyszer már meghosszabbított határidő lejárta előtt egy nappal úgy akarja befejezni munkáját, hogy november óta egyetlen ülést sem tartott – állítja közleményében két MSZP-s politikus, Harangozó Tamás, az eseti bizottság alelnöke és Nyakó István, a testület tagja.

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelentéstervezet összegzése az eseti bizottságot felállító fideszes képviselők javaslatára elfogadott parlamenti határozat politikai prekoncepcióját ismétli meg. Ahelyett hogy a benne rögzített tényekből levezethető okszerű következtetésekre mutatna rá.

A nemzetbiztonsági szolgálatok érdemi információkat szolgáltattak, és lényegében megválaszolták a bizottság feladatkörébe tartozó kérdéseket – áll a közleményben. Ezért a zárt ülésen elhangzott megállapítások nyilvánosságra hozatala elengedhetetlen a tavaly tavaszi gyöngyöspatai események értékeléséhez.

Ezt a véleményt ősszel még Kocsis Máté, a bizottság elnöke is osztotta, aki az október 26-i ülésen azt a tájékoztatást adta, hogy a minősítés feloldása iránti eljárás folyamatban van.

Az MSZP a jelentés megtárgyalása előfeltételének tartja, és követeli a zárt ülés jegyzőkönyvi kivonatának nyilvánosságra hozatalát, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok megállapításainak jelentésbe foglalását.

A közlemény szerint ennek hiányában bebizonyosodik a gyanú, hogy a bizottság felállításának célja nem a tényfeltárás, hanem pusztán a kormány propagandacéljainak kiszolgálása és a kormánnyal szembeni kritikus hangok elnémítása volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.