Gyöngyöspatai fordulattól tart az LMP Kesznyétenen

Határozott fellépést kér az LMP a rendőrségtől azon a rendezvényen, amelyet a Jobbik hirdetett meg vasárnapra a borsodi Kesznyétenen "Demonstráció a cigánybűnözés ellen" címmel. Az ökopárt attól tart, hogy az események gyöngyöspatai fordulatot vehetnek.

Az LMP mélyen elítéli a "Demonstráció a cigánybűnözés ellen” elnevezésű hangulatkeltő megmozdulást Kesznyétenen - tette közzé honlapján az ökopárt, amely arra kéri a rendőrséget, hogy biztosítsa a rendet, és határozottan lépjen fel minden olyan megmozdulással szemben, ami a helyi lakosokat alapvető méltóságukban és biztonságukban veszélyezteti. Félő - fogalmaz az LMP közleménye -, hogy a Jobbik és ifjúsági tagozata által szervezett rendezvény a tavalyi gyöngyöspatai események megismétlődéséhez vezethet.

Az LMP emlékeztet: a tervek szerint vasárnap Kesznyétenen egy korábbi betöréses lopás okán rendezvényt tart a Jobbik. Az ökopártnál úgy tudják, ismét felvonulást tart az Új Magyar Gárda is. "A hatályos jogszabályok szerint a rendőrség feladata a rend fenntartása és a bűncselekmények felderítése, nem pedig a parlamenti pártoké, képviselőké, vagy a mellettük egyenruhában vonuló önjelölt félkatonai szervezeteké. Hasonlóképpen, az önbíráskodás helyett az ítélkezést az igazságszolgáltatásra kell hagyni. Amennyiben jogsértések történtek Kesznyétenen, úgy a rendőrségnek és a független bíróságnak van dolga az elkövetőkkel, nem a Jobbiknak és egyéb félkatonai szervezeteknek" - figyelmeztet a közlemény.

A Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke által szignált közlemény felhívja a Jobbik figyelmét arra, hogy az elmúlt hónapokban - az LMP mellett - Orbán Viktor miniszterelnök is számtalanszor elítélt minden olyan kijelentést, megmozdulást, többek között a „cigánybűnözés” kifejezést, ami másokat származásuk alapján megbélyegez, méltóságában sért.

"Az LMP elítél minden félelem- és gyűlöletkeltő megnyilvánulást és demonstrációt. A rendőrséget arra kérjük: tartsa fenn a rendet, és ne hagyja, hogy a korábbi vonulásokhoz hasonlóan egyenruhások ismét megfélemlítsék egy település lakóit. Mindannyiunk érdeke, hogy elkerüljünk egy újabb, a gyöngyöspataihoz hasonló eseménysorozat megismétlődését" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.