Gyöngyöspata: szegregáltak, veszítettek

Az Egri Törvényszék első fokon elmarasztalta a Gyöngyöspatai Önkormányzatot és általános iskoláját.

Az Egri Törvényszék jogellenes elkülönítést állapított meg, továbbá kimondta, hogy a cigány gyerekek rosszabb minőségű oktatásban részesültek – adta hírül az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF). Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke közleményében hozzáteszi: az ítélet feladta a leckét az iskola fenntartását átvevő Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Heves Megyei Kormányhivatalnak is, hiszen a roma és nem roma gyerekek együtt nevelését már nekik kell megvalósítaniuk.

Az ítélet szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a roma gyerekeket származásuk alapján jogellenes különítették el 2004 óta, kivéve az idei első évfolyamban, amikor csak egyetlen osztály indult. A bíró megállapította, hogy a gyermekek rosszabb minőségű oktatásban részesültek, mint nem roma társaik, ezzel hátrányos megkülönböztetés érte őket. Mindez sérti az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. 

Dr. Farkas Lilla, a CFCF ügyvédje nagy sikernek tekinti az ítéletet. „Komoly döntés született, amely végre igazat adott a helyi romáknak a szegregátorokkal szemben. Ez megnyitott az utat a minőségibb oktatásuk felé. ”

Az előzményekről: a CFCF 2011 októberében nyújtott be keresetet Gyöngyöspata önkormányzata és a fenntartásában működő Nekcsei Demeter Általános Iskola ellen a roma gyerekek elkülönítése miatt. Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman már 2011 tavaszán súlyosan jogsértő elkülönítési gyakorlatot állapított meg, és nyomatékosan kérte a szegregáció felszámolását. A CFCF ennek ellenére azt találta, hogy az ombudsmani ajánlást semmibe vették, és továbbra is elkülönítve oktatják a cigány gyerekeket. A roma szülők és a CFCF is állítják: ahogy az ebédlő egyik terme, úgy az iskola alsó szintje csak a roma gyermekeknek van fenntartva.

Juhász Oszkár jobbikos polgármester és az iskolaigazgató több alkalommal azzal mentegette magát, hogy nem tudják, ki a cigány Gyöngyöspatán. Mindezt amellett tették, hogy a bizonyítékok között olyan dokumentumot is felmutatott a CFCF ügyvédje, amely a cigány gyerekek számát becsülte meg, alatta az iskolaigazgató aláírásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.