Gyöngyöspata: nem cigányterror, hanem új nyilas terror

Megemlékezést tartottak kisebbségi jogvédők és rasszizmusellenes civilek a nemzeti ünnep alkalmából Gyöngyöspatán, ahol immár március eleje óta járőröznek, a helyi cigányság növekvő bűnözésére hivatkozva, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.A megemlékezésen, a többi között részt vett Dés László zenész, Iványi Gábor lelkész, illetve Ungár Klára volt szabad demokrata politikus.

Gyöngyöspatán nem cigányterror van, hanem új nyilas terror - jelentette ki Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője a rendezvényen. Az ünnepi megemlékezést kezdeményezők felhívása szerint demokratikusan gondolkodó magyar állampolgárok, cigányok és nem cigányok döntöttek úgy, hogy a náci terror alatt tartott gyöngyöspatai romák körében emlékeznek az 1848-as forradalom és szabadságharcra.

A spontán szerveződött közös ünneplés célja megmutatni, hogy az ország többsége nem támogatja honfitársaink származási alapon történő megfélemlítését, és elítéli a településen végrehajtott rasszista akciósorozatot - fogalmaztak meghívójukban a szervezők. Horváth Aladár a község cigánysorán kezdődött megemlékezésen úgy fogalmazott: amikor paramilitáris csoportok nyugodtan grasszálhatnak a faluban és átvehetik az állam erőszak-monopóliumát, úgy tűnik, mintha Magyarország nyilas állam lenne. Úgy vélekedett, hogy a cigányság ebben a helyzetben ismét jelesre vizsgázott méltóságból, csakúgy, mint az egykori romagyilkosságok idején, mert "nem ütött vissza".

Farkas János, a helyi kisebbségi önkormányzat korábbi vezetője, illetve a jelenlegi elnök, ifj. Farkas János egyaránt a cigányság megfélemlítéséről beszélt. Előbbi hangsúlyozta: hibás az alaptétel, miszerint a cigánybűnözést akarják megállítani a faluban járőröző gárdisták, mert Gyöngyöspatán nincs cigánybűnözés. Az a néhány elkövető pedig, aki vétett a törvények ellen, bíróság elé került, és megkapja megérdemelt büntetését - mondta Farkas János.

A mintegy 150-200 fős tömeg rendőri kísérettel a cigánysorról a falu Kossuth-szobrához vonult, ahol elhangzott a Nemzeti dal. A menetet, illetve a szobornál történteket távolból figyelte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület néhány tagja. Incidensre nem került sor.

A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár, korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekményekkel a helyi cigányokat vádolják. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.