Gyöngyöspata: a kormány gondja és a Nyugat önző kritikája

A Political Capital elemzést készített a Gyöngyöspatán történt események politikai hátteréről. Szerintük lokális konfliktusok számos helyen lehetnek, polgárháborús állapotok azonban nem.

Eltúlzott minden olyan állítás, amely cigányok és nem cigányok közötti polgárháborút vizionál a Gyöngyöspatán történt események kapcsán, hasonló lokális konfliktusokra azonban továbbra is számítani kell, főként az ország északi és keleti régióiban - hangsúlyozza a Political Capital már elemzése első bekezdésében.

A konfliktus fő politikai haszonélvezője az intézet szerint helyi szinten Eszes Tamás, a Véderő gyöngyöspatai polgármester-választásra készülő egyik vezetője, országosan pedig a Jobbik, amely parlamentbe kerülése után lendületét vesztette, így az elmúlt év vége óta ismét elsősorban a romaügyre koncentrálva igyekszik megerősíteni saját szimpatizánsait. Világosan látható, hogy a feszültség gerjesztése a Jobbik és más, részben a párthoz kötődő szélsőjobboldali szervezetek politikai érdeke - írják az elemzők.

A gyöngyöspatai eset főbb elemeiben nem példa nélküli sem Magyarországon, sem a térségben: az elmúlt 4-5 évben számos hasonló eset történt Kelet-Európában. A PC összegzése szerint a probléma mélyebb okai (1) a cigányság alacsonyfokú integráltságában, (2) a vidéki elszegényedésben és a közbiztonság romlásában, valamint az ezzel kapcsolatos félelmek erősödésében, (3) a rendfenntartó hatóságokban megrendült állampolgári bizalomban, (4) a jogalkalmazók félkatonai szervezetekkel szembeni hezitáló magatartásában, valamint (5) a minderre politikát építő szélsőjobboldali törekvésekben keresendők.

A kormány számára elsősorban az jelent nehézséget, hogy még a kampány során gyors és egyszerű megoldást ígért a vidéki közbiztonsággal és a gárda-jelenséggel kapcsolatban, holott ezek a gondok rövidtávon nem oldhatók meg, és pusztán büntetőjogi eszközökkel nem kezelhetők. A betarthatatlan ígértek csak az elvárásokat növelték - írják.

Az ügy iránti nemzetközi figyelem azért nagy, mert a nyugat-európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada – ahogyan azt 2010-ben a romániai cigányok Franciaországba vándorlására adott reakció is mutatta – a romaintegráció problémájának áthárításától tartanak. A gyöngyöspatai eset után is megindult roma migrációra kockázatként tekintenek Nyugaton, ezért nemzetközi szinten fokozódni fog a kelet-európai országokra gyakorolt nyomás a romaintegráció ügyében. A magyar elnökség végére elfogadni tervezett uniós romintegrációs keretprogram is ezt a célt szolgálja.

A radikalizálódás nem egyoldalú, a folyamatos provokációnak kitett cigányok egyes csoportjai egyre erőszakosabban reagálnak, miközben tovább növekszik a többség cigányellenessége is - elemez a Political Capital. A jelenlegi helyzetben, rövidtávon legfeljebb csak feszültségek enyhítésére van lehetőség. A szereplők részéről látványosan hiányoznak azonban a másik fél irányába tett gesztusok: minden érintett kizárólag a saját vélt igazságából indul ki.

Az ellenzéki pártok mindegyike megpróbálja pártpolitikai célokra felhasználni a helyzetet, a kormány leginkább az ellenzékre mutogat, a roma érdekképviselők és a jogvédők nem tesznek gesztusokat a többségi társadalom irányába és viszont, így azonban aligha várható kibontakozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.