Gyöngyöspata-bizottság: Richard Field visszaélt a Vöröskereszt nevével?

Richard Field nem tagja a Vöröskeresztnek, így nem is nyilatkozhatott a szervezet nevében az idei tavaszi gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban - közölte Selymes Erik a Magyar Vöröskereszt főigazgatója az Országgyűlés eseti bizottságának szerdai, estébe nyúló ülésén.

A vöröskeresztes vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Richard Fieldnek "semmiféle vöröskeresztes mandátuma nem volt", így nem volt sem a szervezet alkalmazottja, sem megbízottja, sem szóvivője. A parlamenti vizsgálóbizottsági ülésen meghallgatott Selymes Erik szerint az amerikai üzletember visszaélhetett a Vöröskereszt nevével.

A Vöröskereszt és az amerikai üzletember esetleges kapcsolatát firtató kérdésekre a főigazgató azt mondta: "semmi szükségünk arra nem lett volna, hogy Richard Fieldet mi előretoljuk és (...) örüljünk annak, hogy lejáratja Magyarországot" Közölte, "jogi szempontból" felvetődik, hogy Richard Field visszaélt a Magyar Vöröskereszt nevével, amikor magát a szervezet önkéntesének nevezve Gyöngyöspatán tevékenykedett, és a külföldi sajtónak állítólagos polgárháborús helyzetről adott információkat.

Jelezte: "aki itt él velünk Magyarországon, az (...) pontosan érzi, hogy mennyire súlyos volt akkor ott a cigányság és a szélsőjobb közti ellentét, de azt is pontosan érzi, hogy az (...) fényévekre van egy polgárháborús helyzettől". Azt, hogy ezt Richard Field miért tette, tőle kellene megkérdezni - tette hozzá. Selymes Erik közölte, adott esetben a Vöröskereszt az igazságszolgáltatás elé is viszi majd, hogy Richard Field visszaélt a Vöröskereszt emblémájával, valamint a magyar emberek és a nemzetközi közvélemény Vöröskeresztbe vetett bizalmával.

Elmondta azt is: a dilemma  számára az volt három hétig, hogy "mit akarunk Gyöngyöspatán". "Engedünk-e az ottani cigányok kérésének, és szervezünk egy húsvéti táboroztatást, vagy kivárjuk az események végkifejletét, és vöröskeresztes módra, tájkép csata után, odamegyünk száz önkéntessel, és mind a felvonuló szélsőjobboldali erők, mind a cigány oldalon sebesültek sebeit kötözzük" - fogalmazott.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke jelezte, Richard Fieldet meghívták a vizsgálóbizottság ülésére, ám nem jött el. Kocsis Máté az MTI-nek elmondta, a bizottság mandátumának meghosszabbítását fogja a házelnöknél kezdeményezni, mert az eddigi üléseken meghallgatott személyek állításai több ponton is ellentmondanak egymásnak, így például az, hogy kik találkoztak Gyöngyöspatán Richard Field amerikai üzletemberrel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.