Gyógyszert csak gyógyszerésztől?

Moratóriumot kér a kormányzattól az új gyógyszertárnyitási engedélyek kiadásával kapcsolatban a Magyar Gyógyszerész Kamara. Egyben követeli, hogy a kormány tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az Európai Bíróság minapi döntéséhez igazítsák a hazai szabályozást.

A gyógyszerész kamara követelésének előzménye, hogy az Európai Bíróság néhány napja két gyógyszertári tulajdonviszonnyal kapcsolatos ügyben is határozott. Az eldöntendő kérdés az volt: sértik-e a közösségi jogot, hogy az olasz és a német jogszabályok szerint kizárólag gyógyszerészek lehetnek a patikák tulajdonosai.

Bár a bíróság elismerte, hogy a nem gyógyszerész végzettségűek kizárása "a cégalapítás szabadságának és a szabad tőkemozgás korlátozása, de a gyógyszertárak nem gyógyszerészek általi üzemeltetése kockázatot jelenthet a közegészségügyre nézve." A bíróság ezért fenntartotta a Németországban és Olaszországban bevezetett korlátozást, jóllehet azt nem sugallta, hogy mind a 25 tagállamnak ezt az utat kellene követnie.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke Horváth Tamás lapunknak elismerte, hogy valóban nem ró a döntés kötelezettséget az magyar államra, de véleményük szerint azok az érvek, amelyekkel lehetővé vált a nem gyógyszerészek számára is a patikaüzemeltetés, nem igazolódtak.

A kormányzat képviselői azzal indokolták a patikanyitási szabályok enyhítését, hogy azzal jobb lesz az ellátás, ez a kamara szerint viszont nem bizonyosodott be, másrészt a nem gyógyszerész tulajdonosok által működtetett patikákban, miután a tulajdonos elsősorban a bevételben és nem az etikus gyógyszerellátásban érdekelt, sérülékenyebb a betegbiztonság. Mint mondta a bíróság nem véletlenül emelte ki az ítéletében, hogy "az orvosi termékek rendkívül különleges természetére, melyek terápiás hatásaik következtében teljesen elkülönülnek más termékektől." A gyógyszerészeknek "nem pusztán gazdasági megfontolások alapján kell üzemeltetniük a gyógyszertárakat, hanem a szakmai szempontok figyelembe vételével is.Fontos, hogy egy tagállam képes legyen védő intézkedéseket hozni anélkül, hogy várnia kelljen addig, amíg ezeknek a kockázatoknak a realitása teljességgel láthatóvá válik" - mondta ki a bíróság.

Az ítélet alapján - tette hozzá Horváth Tamás - elvárják azt is a kormányzattól, hogy függessze fel a most folyamatban lévő mintegy 40-50 patikának a létesítési engedélyezését.

Lapunknak az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya a kamarai követelésre csak annyit reagált: tanulmányozzák a Bíróság döntését, és később kialakítják az álláspontjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.