Gyógyszerhiány miatt rákos betegeket küldtek haza Zalaegerszegen

Huszonöt beteget küldtek haza a Zala Megyei Kórház onkológiai osztályáról, mert gyógyszerhiány miatt nem tudják kezelni a rákos betegeket.

A problémát egy zalaegerszegi olvasó jelezte a zalahírlap.hu-nak, akinek egyik közeli rokona szorulna kezelésre. 
A kórházban közölték velük, hogy beteg nem kapja meg a következő kemoterápiás kezelést, mert elfogyott a gyógyszer. Ruzsa Ágnes, az onkológiai osztály vezetője elmondta a lapnak, hogy országos hiány van az 5-fluor-uracil nevű készítményből, ami nagyon sokféle kemoterápiás készítmény fontos alkotóeleme. Tájékoztatása szerint európai alapanyaghiány áll a háttérben.

Október végén szembesültek vele, hogy vészesen fogyóban van a készlet, s nem biztosított az utánpótlás. Minden tartalékot, raktáron lévő készletet összeszedtek, de ezzel is csak pár napi ellátást sikerült megoldaniuk. Hétfőn aztán végképp kimerültek a készletek, nem tudtak mit tenni, hazaküldték a betegeket - írja a portál. Hétfőn tizenkét, kedden tizenhárom beteget kellett hazaküldeni. Gyakorlatilag kiürült az osztály, a harminc ágyon alig egy-két beteg fekszik.

Nem egyedül a zalai kórház érintett, országos problémáról van szó, a szombathelyi, veszprémi, kaposvári és még további kórházak onkológiai osztályait ugyancsak sújtja az ellátási gond. A készítmény a vastagbél, a mell- és a fej-nyaki daganatok kezeléséhez egyaránt szükséges. A kórház megrendelte külföldről a szert, ám a beszerzés hosszabb ideig is eltarthat. Ha nem sikerül rövid időn belül megoldást találni, fennáll a kockázat, hogy a betegek állapota romlik. A daganatos betegek kemoterápiájában ugyanis két hét az az idő, ameddig különösebb következmények nélkül csúsztatható a kezelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.