Gyógyszerek automatákból, tiltakozás a kamarától

Automatákból is vehetnének gyógyszert a betegek a nyár végétől az egészségügyi tárca javaslata szerint. A Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozik, kész akár az Alkotmánybírósághoz fordulni – szerintük nincs szükség az automatákra.

A szaktárca jogszabályjavaslata a patikák utcai frontján, orvosi rendelőkben, illetve az önkormányzatok épületeiben engedné a gépek működtetését. Kizárólag azokat a szereket kínálhatnák az automatapatikusok, amelyeket egyébként is lehet patikán kívül forgalmazni. Ez úgy 200300 készítmény, láz és fájdalomcsillapítók, sebfertőtlenítők, vitaminok.

A tárca szerint az új lehetőséggel ott is elérhetővé válnának ezek a szerek, ahol nincs gyógyszertár. Az automatákat épp a betegek biztonsága érdekében kizárólag gyógyszertár működtethetné, azaz a feltöltésről szakembereknek kellene gondoskodniuk. Elvárás lenne, hogy az automata gazdája 24 órás ügyfélszolgálattal segítse szükség esetén a betegeket eligazodni a készítményválasztás útvesztőiben. A nem épp olcsó, 2,53 millió forintos automatákat a gyógyszertáraknak kellene megvenniük.

A gyógyszerészek szakmai szervezetei egységesen elutasítják a javaslatot. Horváth Tamás, a kamara elnöke lapunknak azt mondta: meg kéne végre érteni, a gyógyszer nem veszélytelen árucikk. Minden esetben szükség van szakember közreműködésére, és ezt nem pótolja egy éjjelnappal hívható ügyfélszolgálat. Szerinte egy automata esetén kontrollálhatatlan, hogy a vásárló milyen korú, azaz képese megfelelő belátással kezelni az orvosságokat.

A kamara ezért kész akár az Alkotmánybírósághoz is fordulni. Álláspontjuk szerint az automaták létesítésének lehetőségét csak törvényi szinten lehet szabályozni, ahhoz nem elegendő a miniszteri rendelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.