Gyógyszerár-támogatás: százmilliárdos mínusz

Itt a „felhőalapú társadalombiztosítás” – erre utal legalábbis az a módosítócsomag, amit a kormány akar átvezetni az Egészségbiztosítási Alap költségvetésen.

A különböző forráscserék után az egészségügy bevételei ugyanis egyre inkább a felhőbe vesznek: míg eddig elég egyértelműen a beszedett járulékok és a rászorulók ellátása után járó adóforintok jelentettek forrást, jövőre ez már másként lesz.

A munkaadói tb-járulék átkeresztelésével született szociá­lis adóból ugyanis az egészségügyre jutó 162 milliárdot kivonják a gyógyítás forrásai közül. Helyébe az a többletbevétel kerülne, amit a munkavédelmi akcióterv gazdaságélénkítő hatásából remélnek. Ez egyelőre nem tűnik túl biztos bevételnek. Szintén csak felködlik az a további csaknem nyolcvanmilliárd forint is, amit eddig a nyugdíjbiztosítóból irányítottak át a rokkantak és rehabilitáltak ellátásának fedezetére. Ezt ugyanis eltüntetnék az E-Alap bevételei közül.

A nagy belső átrendezés ellenére az E-Alap költségvetésének főszámai papíron is csökkennek: az egészségügyi közkiadásokra költött idei 2206 milliárd forint helyett 2057 milliárdot terveznek. A népegészségügyi termékadóból beszedett összeget a kormány már előre felcímkézte: részben ebből finanszírozná az egészségügyben dolgozók béremelését, és kisebb hányadát (4,3 milliárdot) meg odaígérte a patikák jövedelmezőségének javítására.

A gyógyításra jutó 673 milliárd forintból húszmilliárd afféle tartalékalapba kerül. Azaz: ennyivel kevesebbet lehet majd az egészségügyi intézménynek időarányosan a gyógyításért utalni. Ez az intézkedés biztosan növeli a várólistákat. A háziorvosi kassza jövőre 14 százalékkal emelkedik, a többlet nem egyéb, mint az augusz­tusban bejelentett praxisfinanszírozás növelése, ami elvben az ott dolgozó orvosok és szakdolgozók jövedelemnövekedését finanszírozza.

A legnagyobb feszültség az orvosságok támogatásában várható. Míg 2012-ben 277 milliárdot költöttek a gyógyszerárak támogatására, 2013-ban már csak 177 milliárdot terveznek, amiből a lakossági gyógyszerfogyasztás segítésére 158 milliárd jut. Ez alig több, mint 43 százaléka annak a 377 milliárd forintnak, amit 2011-ben az egészségbiztosító gyógyszerár-támogatásra költött. Szakértők szerint ekkora pénzelvonás megúszhatatlan a térítési díj drasztikus növelése nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.