'Gyógyító' feljelentgetés

Jogszerűtlennek tartja felelősségre vonását a Bajcsy-Zsilinszky Kórház gazdasági igazgatója, Istvánovszki Krisztina, aki azt közölte, hogy a vele szemben törvénytelenül lefolytatott belső ellenőri eljárás miatt feljelentést tesz.

A történtek előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának keddi ülésén ismertették az intézménynél lefolytatott revizori vizsgálatot, melynek alapján fegyelmi felelősségre vonást tartanának indokoltnak a gazdasági igazgatóval szemben.

A dokumentum szerint a gazdasági igazgató "feladatát hanyagul, lelkiismeretlenül látta el, ezért vele szemben a fegyelmi felelősségre vonás indokolt". Példaként említették, hogy olyan javaslatot terjesztett a főigazgató elé, amely a közbeszerzési törvény megsértését jelentette.

Havas Szófia (MSZP) bizottsági alelnök a jelentéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a gazdasági igazgató felelőssége felmerül, akkor a főigazgatóé is fel kell hogy merüljön, hiszen ő az aláírási, utalványozási jogkör gyakorlója. Mint fogalmazott, legalább kettős a felelősség.

Az ülésen szót kapott Kálmán Sándor főigazgató, aki elmondta, korábban több nézeteltérése volt közbeszerzési ügyekben a gazdasági igazgatóval, és nem fogadta el bizonyos döntéseit, előterjesztéseit. Hozzátette: végül éppen a gazdasági igazgató tett feljelentést a tulajdonos fővárosi önkormányzatnál vele szemben, mint mondta, a vizsgálat innen ered.

Az MTI megkeresésére Istvánovszki Krisztina azt közölte: a bizottsági ülésen tárgyalt ellenőri jelentés előterjesztésének ténye és az azon alapuló felelősségre vonás egyaránt jogszerűtlen. Mint írta, az ellenőrzés jelenleg is folyamatban van, a hatályos kormányrendelet értelmében legkorábban június 14-én zárulhat le, az érintettek észrevételeinek figyelembevételével. Tehát a bizottság kedden semmiképpen sem tárgyalhatta jogszerűen az ellenőrzési jegyzőkönyvet - tette hozzá.

Közölte, a jogszabály megsértésén túl a jegyzőkönyv hibás, valótlan állításokat tartalmaz. "Soha nem terjesztettem a főigazgató elé jogszabálysértő javaslatot, hiszen a közbeszerzések bonyolítására, a jogszabályi előírások betartatására jogi végzettséggel rendelkező közbeszerzési referenst alkalmazunk. Jogszabálysértő javaslat esetén a főigazgató által megbízott közbeszerzési referensnek kellett volna figyelmeztetnie a főigazgatót és engem, azonban ez egyetlen esetben sem történt meg" - írta a gazdasági igazgató.

Istvánovszki Krisztina azt azonban megerősítette, hogy a fővárosi önkormányzatnál - jogszabályi kötelezettségének eleget téve - ő maga kérte a vizsgálat lefolytatását, mert a kötelezettségvállalások során több esetben szabálytalanságokat vélelmezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.