Gyes és családi pótlék: leállt az ügyintézés

A rendszercsere miatt a benyújtott kérelmek legrosszabb esetben egy hónapot várakoznak érdemi ügyintézés nélkül. A bennragadt támogatásokat utólag utalják egy összegben. Az államkincstár cáfol.

A kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leállt az ügyintézés. A már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt csúszás sincs, ám az új ügyek és a benyújtott módosítások bizonyosan csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe – írja mai számában a Napi Gazdaság.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszercsere miatt a benyújtott kérelmek legrosszabb esetben alapból egy hónapot "ülnek" érdemi ügyintézés nélkül, ezt követően pedig érkezési sorrendben kezdik azokat feldolgozni. Már a régi rendszer leállása előtt sem ment minden zökkenőmentesen, legalábbis van olyan ügy, amelyet február, de olyan is, amelyet január óta nem rendeztek. A benn ragadt kérelmeket várhatóan májusra bírálják el, a támogatást egy összegben utalja a kincstár visszamenőleg.

A problémás ügyek körébe tartozik jellemzően a családi pótlék és a gyes igénylése. A családi pótlék 11, a gyes nettó 25 ezer forint havonta. Ennél is nagyobb érvágás, ha egy szülő le akarja mondani a gyest, mert újszülött gyerek után terhességi-gyermekágyi segélyt szeretne igényelni − ez adott esetben a gyes csaknem háromszorosát is elérheti.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a Magyar Szocialista Párt is, amely közleményében ezt kérdezte: "Hol a családi pótlék? Hol a gyes? Hol a gyed?". A Bangóné Borbély Ildikó elnökségi tag által jegyzet nyilatkozat szerint három éve kormányoz a Fidesz kétharmaddal, mégsem képes megnyugtató módon ellátni kormányzati feladatait. Kiderült, több tízezer család nem kapja meg időben az államtól a gyedet, a családi pótlékot és a gyest. A kormányzat az informatikai rendszer átállására hivatkozik.

Mint fogalmazott, 2013-ban egy felelős kormányzat számára megengedhetetlen, hogy egy informatikai átállás miatt gyermekek tízezrei csak jókora késéssel jussanak hozzá jogos járandóságukhoz. Ha a Fidesz nem képes működtetni az állami intézményeket – főleg a családokat súlyosan érintő ügyek terén – és ezzel nem képes betartani az alapvető jogokat, akkor alkalmatlan a kormányzásra.

Az MSZP politikusa föltette a kérdést: hogyan akarja a Fidesz a gyermekvállalási hajlandóságot növelni, ha ennyire kiszámíthatatlan lépéseket tesz a gyermekes családok életére nézve? Eljöhet az idő, hogy különféle indokokra hivatkozva egyszer csak nem fizetik ki a pedagógusokat, közalkalmazottakat, tűzoltókat, rendvédelmi szervek dolgozóit, vagy nem utalják át a nyugdíjakat? Szerinte a Fidesz ma is bebizonyította, hogy alkalmatlan a kormányzásra.

Az államkincstárnál a tervezettnél egy héttel korábban befejeződött az új informatikai rendszerre való átállás, szerdától megindult az ügyek teljes körű feldolgozása - tájékoztatta a Magyar Államkincstár szerdán az MTI-t.    Közleményében az államkincstár cáfolta a Napi Gazdaságban szerdán megjelenteket, amely szerint akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást, illetve emiatt tízezrek maradnak gyes nélkül.

A kincstár kiemelte: a januári és februári gyes-igények elbírálását nem érintette az átállás a családtámogatási ellátások folyósítását támogató új rendszerre. Március 22-éig, a régi rendszerek leállásáig a kincstár rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon.

A március 22-e után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolgozzák fel, a kincstár családtámogatási irodáin dolgozók rendkívüli munkavégzésével. A gyermekgondozási segély iránti új igényeket április 30-áig teljes körűen fel kívánják dolgozni.

A kincstár mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozzák a benyújtott igényeket, amelyek teljes körű elbírálása május első feléig megtörténik - hangsúlyozzák a közleményben. Az áprilisi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, május 2-án utalják. A Magyar Államkincstár csaknem 1,5 millió embernek folyósít valamilyen családtámogatási ellátást, de ezeket eddig is pontosan, időben utalták ki - közölte a kincstár.

A közleményben leszögezik azt is: az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély (tgyás) megállapítását. Ha valaki nyilatkozik arról, hogy lemond a gyesről, ezt a kincstár tudomásul veszi és kiadja a szükséges adatokat.

Az államkincstár az új, a korábbi rendszernél korszerűbb, biztonságosabb és egységes informatikai rendszer bevezetésével automatizálja a kérelmek feldolgozását, biztonságossá téve ezáltal az ellátások megállapítását és folyósítását. Az új rendszerre átállás azonban időigényes volt a sokmillió adat átemelése miatt. A technikai időigényt négy hétre tervezték, de egy héttel korábban, április 16-án befejeződött az átállás, és április 17-én megindult az ügyek teljes körű feldolgozása - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.