Gyes: változatlan kurtítás

A kormány tervei szerint az Országgyűlés hétfőn változatlan formában dönthet a gyes időtartamának háromról két évre csökkentését tartalmazó törvényjavaslatról, melyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

A kormány változatlan formában szeretné elfogadtatni az Országgyűléssel a gyes időtartamának háromról két évre csökkentését tartalmazó  törvényjavaslatot, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek; erről hétfőn szavazhat újra a Ház. Ha az Országgyűlés újra elfogadja, az államfő köteles aláírni a törvényt.

A gyermekek védelméről szóló, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermekgondozási segély (gyes). A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és legfeljebb a gyermek kétéves koráig jár.

Jövőre nem emelkedik a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztják be, és amelynek folyósítását az eddigi legfeljebb 23 évről 20-ra csökkentik. A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyed igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lesz szükség.

Sólyom László köztársasági elnök június 11-én jelentette be, hogy nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre  csökkentésével. Ezért nem írta alá az erről szóló törvényt, s visszaküldte azt az parlamentnek. Indoklásában kiemelte: a foglalkoztatás elősegítését célzó kormányzati intézkedések akkor lennének hatékonyak és szolgálnák a kisgyermekes anyák érdekeit, ha a munkába való visszatérést nem kikényszeríteni próbálnák, hanem pozitívan ösztönöznék. Ezért - mint fogalmazott - az anyák szabad döntésének kell meghagyni, hogy a gyermek három éves koráig otthon marad, vagy munkát vállal.

Az alkotmány értelmében, ha az Országgyűlés újra elfogadja a törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincs mérlegelési lehetősége: köteles aláírni, és öt napon belül kihirdetni a jogszabályt.

Szollár Domokos kormányszóvivő kedden azt hangsúlyozta: a gyes időtartamának csökkentése mellett a kormány programot dolgozott ki a gyerekvállalás ösztönzésére; ennek keretében 2012-ig, főként európai uniós forrásból 15-16 ezerrel szeretné bővíteni az óvodai, bölcsődei férőhelyek számát. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már kiírt pályázatot óvodai és a bölcsődei fejlesztésére a leghátrányosabb térségekre vonatkozóan, de a következő hetekben további pályázatok is megjelennek.

A csoportok létszámának növelésével  2010 január 1-től ötezerrel több férőhely lesz az óvodákban és a bölcsődékben. A kormány június végéig rendeletet módosít annak érdekében, hogy egyszerűbben lehessen létrehozni családi napköziket. A módosítás várhatóan szeptember 1-től lép hatályba, azután nem lesz szükség például szakhatósági engedélyeztetésre.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ősszel nyújtják be az Országgyűlésnek a gyermekvédelmi törvény módosítását, amely lehetővé  teszi a családi gyermekfelügyeletek létrehozását. Az új intézményben egy anya akár három, közelben lakó gyermekről is gondoskodhat  napközben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.