Gyertyagyújtás a romagyilkosságok áldozataiért

„Emlékszel? Emlékezz!” címmel február 23-án, csütörtökön megemlékezést szervez az "Ide tartozunk!" roma civil hálózat az ország százötven településén és egy tucat külföldi nagyvárosban a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok áldozatainak emlékére. A 2008-2009-ben elkövetett fegyveres, Molotov-koktélos támadássorozat hat halálos áldozatot követelt.

Az "Ide tartozunk!" roma civil hálózat azért szervezte február 23-ára a megemlékezéseket, mert három éve ezen a napon gyilkolták meg Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet és ötéves kisfiát, Csorba Robikát. A rendezvényeken a többi áldozat, a nagycsécsi Nagy Tiborné és Nagy József, a tiszalöki Kóka Jenő és a kislétai Balogh Mária emlékére is gyertyát gyújtanak.

A rendezvények minden helyszínen, a százötven hazai településen és a csatlakozó külföldi városokban egy időben, délután öt órakor kezdődnek. A hazai települések közt majd minden megyeszékhelyen tartanak megemlékezést, emellett egy tucat külföldi nagyváros roma közösségei csatlakoztak, köztük Berlin, London, New York, Pozsony, Prága, Stockholm és Toronto.

Setét Jenő, az eredetileg a népszámlálás népszerűsítésére létrejött, többezer támogatóval rendelkező "Ide tartozunk!" hálózat koordinátora a Roma Sajtóközpontnak elmondta, hogy az elmúlt években a magyar társadalom alig tanúsított együttérzést az áldozatokkal, azok családjaival és a roma közösségekkel, annak ellenére, hogy a második világháború óta példa nélküli tragédia, hogy embereket, köztük egy 5 éves gyermeket etnikai hovatartozása miatt gyilkoljanak meg.

Kiemelte, ez a trauma nem lett része a közös társadalmi emlékezetnek, ezért kötelességük méltó módon emlékezni és emlékeztetni az áldozatokra. Hozzátette, hogy a megemlékezésekkel arra figyelmeztetnek, hogy a faji alapú gondolkodás, a rasszizmus szörnyű következményekkel járhat. A szervezők mindenkit várnak a megemlékezésekre, aki szeretné együttérzését kifejezni az áldozatok iránt.

A budapesti megemlékezést a VIII. kerületi Mátyás téren tartják csütörtökön 17 órakor. A rendezvényen beszédet mond a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Robika nagymamája, Csorba Csabáné, aki a támadás során az akkor 27 éves fiát, Csorba Róbertet is elvesztette. A rendezvényen Balogh Rodrigó színész és a Czinka Panna Cigány Színház tagjai verssel, a Romano Glaszo Együttes zenével emlékeznek az áldozatokra. Csík Benedek, a budapesti Roma Gyülekezet vezetője imát mond az áldozatokért. A helyi eseményekről az érdeklődők az "Ide tartozunk!" csoport Facebook-oldalán tájékozódhatnak, a megemlékezések helyszíneit a csoport által létrehozott internetes térképen lehet megtekinteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.