Gyermekétkeztetés: kormányzati lépéseket sürget az MSZP

Kormányzati intézkedéseket sürget az MSZP-s Simon Gábor annak érdekében, hogy jobb minőségű és egészségesebb ételekhez jussanak hozzá a gyerekek a közétkeztetésben.

A parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke az Országgyűlésnek erről szerdán benyújtott határozati javaslatában kitér arra, hogy a gyermekétkeztetésben a napi nettó nyersanyagnorma országos átlagban 259 forint, ugyanakkor a hétéveseken elvégzett felmérés eredményei szerint minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos, vagy elhízott.

Simon Gábor az MSZP választmányának elnöke, Schmitt Pál köztársasági elnök vendégkönyvi bejegyzésének bekeretezett másolatát tartja fel
Budapest, 2011. március 26. Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányának elnöke a Schmitt Pál köztársasági elnök által a hegyeshalmi Paprika csárdában hagyott vendégkönyvi bejegyzés bekeretezett másolatát tartja fel, amint beszédet mond a választmány ülésén a párt VI. kerületi, Jókai utcai székházában. MTI Fotó: Kovács Attila

Indítványozza, hogy a Ház állapítsa meg: halaszthatatlan intézkedésekre van szükség a betegség és a rosszul
tápláltság felszámolására, valamint a társadalom, különösen a szülők tájékoztatására annak érdekében, hogy a gyermekek egészségesen táplálkozzanak.

A szocialista politikus kezdeményezésének elfogadásával az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy dolgozzon ki átfogó jogi szabályozást a közétkeztetésre vonatkozóan, illetve a jogi szabályozás a szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlásában szereplő előírásokat kötelezően betartandó rendelkezésként határozza meg.

A kormány július közepéig vezessen be humán táplálkozási dietetikai szakfelügyeletet, végezzen felmérést arra vonatkozóan, hogy megyei szinten mekkora összeggel járulnak hozzá az önkormányzatok a gyermekétkeztetéshez, továbbá szabályozza az iskolai büfék kínálatára vonatkozó előírásokat - kezdeményezi Simon Gábor.

Javaslata indoklásában emlékeztet arra, hogy a fogyasztóvédelmi bizottság 2012. május 8-án megvizsgálta a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos fogyasztóvédelmi tapasztalatokat. Az ülésen elhangzottak alapján leszögezhetjük, hogy nincs rendben hazánkban ma a közétkeztetés rendszere - rögzíti, a problémák között említve például a sót tartalmazó ételporok és a só együttes használatát, a magas zsírtartalmú húsok, húskészítmények, kényelmi
termékek, cukrozott tej és gyümölcslevek étrendbe iktatását, a zöldségek, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonák, sovány tej és tejtermékek elégtelen mennyiségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.