Gyermekéhezés: Nemzeti minimális

A korábbi 28 milliárdról 72 mil­liárd forintra emelkednek az ingyenes gyermekétkeztetésre szánt állami források – illusztrálta a hatalom szociális érzékenységét a parlamentben a fideszes Révész Máriusz. A kormánypártok mindenesetre próbálják feledtetni a Nemzeti Minimum körüli botrányt.

 

A Nemzeti Minimum nevű civil kezdeményezés a gyermekéhezés felszámolására alakult. A szervezők nagyszabású koncertet hirdettek, és hosszas egyeztetések után letették az asztalra a Nemzeti Minimum Programról szóló határozati javaslatot, amellyel elvileg a kormány és az ellenzék is egyetértett.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A Papp László Sportarénában rendezett egész napos szuperkoncert hiába hozott valódi sztárparádét, az esemény alig néhány száz érdeklődőt vonzott. Kormányzati berkekben talán arra jutottak, hogy a közvéleményt nem érdekli a gyermekéhezés.

Tévedtek. Közéleti vihart kavart, hogy a kormánypártiak kifaroltak a Nemzeti Minimum Program mögül: a népjóléti bizottságban nem támogatták, hogy a javaslatot megtárgyalja az Országgyűlés. Harrach Péter reagálása különösképpen kiverte a biztosítékot. A KDNP-s frakcióvezető kifejtette, a célokkal egyetért, csak az a probléma, hogy a baloldal „rárepült" a témára. A javaslatot végül a Jobbik vitte parlament elé, de a kormánypártok újra leszavazták. A Fidesz–KDNP azóta magyarázkodik és kompenzál.

A Nemzeti Minimum szervezői szerint Magyarországon legalább negyvenezer gyerek éhezik. Sokkal többen vannak azok, akik kisebb vagy nagyobb gyakorisággal találkoznak az éhezés kínjával – és szégyenével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.