Szivárványcsaládok: gyereket nevelő melegek

A jogszabályok az azonos nemű párok számára lehetővé teszik a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a gyermekvállalást azonban tabuként kezelik. Ennek ellenére egyre több meleg és leszbikus pár nevel gyereket Magyarországon.

A WHO - az ENSZ egészségügyi világszervezete - 1992 május 17-én nyilvánította ki, hogy a homoszexualitás nem betegség, hanem az emberi szexualitás egyik természetes (bár számarányát tekintve kevésbé elterjedt) változata. Azóta május 17-e a nemzetközi homofóbiaellenes nap.

Európában most már sehol, de a világ 93 országában a mai napig büntetik a homoszexualitást. Hét országban halálbüntetés van érvényben. A homofóbiaellenes nap alkalmából tartott rendezvények szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy valamennyi ember szabadon vállalhassa önmagát, senkit se érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert a többségtől eltérő a szexuális irányultsága vagy nemi identitása.

A Háttér Társaság a Melegekért nevű érdekvédelmi szervezet helyzetértékelése hangsúlyozza, hogy a magyar jogszabályok 1996-ban, a világon az elsők között ismerték el az azonos neműek közti élettársi kapcsolatot. 2009 júliusa óta a melegek anyakönyvvezető előtt bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, amelynek révén a legtöbb házassággal járó jog és kötelezettség őket is megilleti.

A magyar jog azonban a melegek esetében továbbra is tabuként kezeli a gyermekvállalást: bejegyzett élettársak közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket, az egyik partner sem fogadhatja örökbe a másik vér szerinti gyermekét, azonos nemű személlyel élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő nők számára a mesterséges megtermékenyítés nem engedélyezett.

Mindezek ellenére egyre több meleg és leszbikus pár nevel Magyarországon gyermeket. Van, aki korábbi párkapcsolatából származó gyermekét neveli együtt azonos nemű partnerével; van, aki az egyéni örökbefogadás lehetőségével él; van, aki a szabályok megkerülésével vagy külföldön vesz részt mesterséges megtermékenyítésben. És vannak olyan esetek is, amikor egy meleg és egy leszbikus pár közösen vállal gyermeket.

A Háttér Társaság a Melegekért ebből a szempontból elavultnak tartja a magyar jogszabályokat, hiszen a törvények figyelmen kívül hagyják az ilyen „szivárványcsaládok" létezését: ezzel nemcsak az azonos nemű párok, de az ilyen családokban nevelkedő gyermekek érdekei is súlyosan sérülnek. A témáról a nemzetközi homofóbiaellenes nap kapcsán hétfő délután műhelybeszélgetést rendeznek az MTA szociológiai kutatóintézetében.

Akinek két anyja van
Lesbian couple and parents Julia Gonsalves and Andrea Bruner (L) hold their child Gracie Gonsalves-Bruner as they take part in an annual Gay Pride Parade in Toronto June 28, 2009. REUTERS/Mark Blinch (CANADA SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.