Gyerekeken is kipróbálják az új H1N1 vakcinát

Várhatóan a Veszprém megyei kórházban fogják gyerekeken kipróbálni az új vakcinát. A vizsgálatokhoz több mint negyven, különböző korú gyereket várnak, a házi gyerekorvosokat már kérték, küldjenek pácienseket. Eközben a szaktárca képviselő bejelentették: az új influenza miatt nincs veszélyben sem a Sziget, sem más hazai nagy rendezvény.

Várhatóan a Veszprém megyei kórházban kerül sor az új H1N1 vakcina gyermekeken való kipróbálására. Erről a helyi gyermekorvosokat már tájékoztatták, és egyben kérték: küldjenek pácienst a nyár végén kezdődő vizsgálatokra.

Lapunknak Szabó Éva, a Gyermekgyógyászati Centrum vezetője elmondta: miután az influenzaszezon kezdetéig már nincs sok idő, a cég úgy döntött, hogy koncentráltan, az országban egy helyen, a Veszprém megyei kórházban próbálják ki gyerekeken a védőoltást.

A vizsgálathoz 42, különböző korú gyereket várnak. A klinikai vizsgálatban részt vevőknek három orvosi vizitet kell vállalniuk. Ezalatt legalább három szúrásra kerül sor, egy az oltással, kettő vérvétellel. Az utóbbival derül ki: hatékony-e az új vakcina vagy sem. Ha igen, akkor a szervezet ellenanyagot termel.

A főorvosnő elmondta: elvben biztonságos a gyógyszerpróba, hiszen az új vakcina is hasonló gyártási technológiával készül, mint az évente fölhasznált influenza elleni szer. A gyerekeken végzett próbát pedig megelőzik a felnőtteken végzett gyógyszervizsgálatok.

Székely Tamás május 28-án azt közölte, hogy Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset. Ebből az Omninvest készített oltóanyagot. Ezt próbálják majd ki a gyerekeken Veszprémben.

Lapunk úgy tudja a felnőttek klinikai vizsgálata több intézményben zajlik majd, hogy hol, azt még nem tudni, a cég egyelőre a klinikai vizsgálatok engedélyezéséhez szükséges dokumentációt sem nyújtotta be az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. Ezt a hivatal szóvivője, Szabó Franciska mondta el a Népszabadságnak.

A vírus miatt a Sziget nincs veszélyben

Nem indokolt a magyarországi nagy rendezvények elhalasztása, a rendezvényszervezők megtettek és megtesznek minden szükséges egészségügyi óvintézkedést - mondta az új típusú influenzavírus kapcsán Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium (EüM) államtitkára csütörtökön újságíróknak, Budapesten. Falus Ferenc országos tiszti főorvos közölte: vannak új influenzavírus okozta megbetegedések, de járvány nincs.Hozzátette: az unió sem javasolta eddig, hogy az Európa különböző városaiban tartandó fesztiválokat, kulturális rendezvényeket lemondják.

Pesti Imre (Fidesz) korábban felvetette: Európában az Egyesült Királyság a legfertőzöttebb ország, és több mint kétezer angol jelezte, hogy részt venne az augusztusi Sziget fesztiválon, ezért szerinte komolyan végig kell gondolni, hogy ez mekkora veszélyt jelent, és a jelen helyzetben indokolt-e a rendezvény megtartása.

Vörös szín jelzi a H1N1 vírust
The H1N1 flu virus (red) is pictured in this handout photograph taken on July 9, 2009 and released on July 13, 2009. The new H1N1 influenza virus bears a disturbing resemblance to the virus strain that caused the 1918 flu pandemic, with a greater ability to infect the lungs than common seasonal flu viruses, researchers reported Monday. REUTERS/Image courtesy of Yoshihiro Kawaoka/University of Wisconsin-Madiso/Handout (UNITED STATES SCI TECH HEALTH IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS, 2009-07-22,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.