Gyenesei elpoénkodta a vagyonbevallást

Ismét „vicces", de a Parlament hivatala által elfogadott vagyonnyilatkozatot tett Gyenesei István független képviselő, ezúttal immár a kormány tagjaként. Az önkormányzati miniszter továbbra is védett műalkotásnak tartja gyermekeit és unokáit, és szomorúan állapítja meg, hogy fogyóban van pálinkagyűjteménye.

Hosszasan szemlézett a sajtó a képviselők által kötelezően leadott vagyonnyilatkozatokból. Ezek közül elsősorban Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnöké (nincs megtakarítása a 114 milliós osztalékbevétel ellenére sem), Szijjártó Péter fideszes képviselőé (megugróan magas megtakarításai vannak), illetve Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettesé (egy Trabantot vallott be) okozott némi vitát és derültséget, holott a legérdekesebb vagyonbevallást ismét Gyenesei István önkormányzati miniszter nyújtotta be.

Havi kétszáz fix-szel

A független képviselő számos ingatlannal rendelkezik és megtakarítása is van bőven - főleg OTP-részvény és befektetési jegy. Több mint egymilliós miniszteri fizetése mellé képviselőként további 200 ezret vesz fel, Somogy megyei önkormányzati tagként újabb 65 ezer, egy gazdasági társaság osztalékából 38 ezer illeti meg, de ingatlanbérbeadásból is „leesik" több mint 140 ezer. Ez összesen több mint havi másfélmillió forint.

Az élet felbecsülhetetlen ajándéka

A „védett műalkotások" rovatban azonban (az egyedi alkotások sorban) tüntette fel ismét három gyermekét és „még mindig csak három" unokáját. A „szerzés idejeként" a születési dátumokat jelölte meg, jogcímként pedig „az élet felbecsülhetetlen ajándékát" írta. További „gyűjteményként" jelölte meg „nagy családját" és baráti körét, amely „az elmúlt napon" is hat újabb jóbaráttal bővült. Vadásztrófeái és festményei mellett szintén fontos gyűjteményként jegyezte be pálinkáit, hozzátéve: „öregszik (ez jó) és fogy (nem baj)". A magánszemélyekkel szembeni tartozás rovatba pedig Gyenesei a következőket írta: „2,5 millió forint, valamint családomnak, folyamatosan bővülő számú támogatóimnak, barátaimnak és nemes, illetve fáradtlelkű politikai ellenfeleimnek, de irigyeimnek is kifejezhetetlen mértékben. Amit köszönök."

Pici humorral többet

Gyenesei nem először tett hasonló, vélhetően viccesnek tartott vagyonbevallást. A mostaniról, amelyet már nem egyszerű képviselőként, hanem önkormányzati miniszterként adott be, az egyik hírportálnak úgy kommentált: „magát a vagyonbevallást mindig komolyan veszem, azt pontosabban és legkorrektebben töltöm ki. Viszont a kérdőíven szerepel néhány olyan kérdés, amelyekre úgy véltem, nem baj, ha olyan válaszokat adok, amelyek a médián keresztül megmutatják a társadalomnak, mennyire torz a gondolkodásunk, mennyire egyetlen módon tudjuk csak szemlélni a világot. Épp ezért pici humorral többet írtam a vagyonbevallásba, mégpedig azért, hogy vegyük már észre: nem feltétlenül az ékszer, a festmény, a bunda, az autó, a nyaraló az érték, hanem a környezetünkben élő emberek legalább akkora - ha nem nagyobb - értéket kell hogy képviseljenek, mint vagyontárgyaink" - fogalmazott a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.