Gyed-extra a népességfogyás megállításáért

Az új családtámogatási forma, a gyed extra jövő évi bevezetése további lépés a Fidesz által kitűzött cél, a nők, az édesanyák jobb megbecsülése irányába - mondta Bene Ildikó (Fidesz) országgyűlési képviselő pártja vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján.

E törekvés szellemében 2011-től életbe léptették a családi adókedvezményt, munkavédelmi akciótervet alkottak, lehetővé tették a nők 40 évi munka utáni nyugdíjba vonulását, valamint a gyes időtartamát három évre meghosszabbították - emlékeztetett.

Az új kormányzati intézkedést indokolva elmondta, hogy még mindig nagyon kevés gyermek születik Magyarországon, és tavaly a nők 54 százaléka 30 évesen vagy később vállalta első gyermekét. Mindenképpen ösztönözni kell az első gyerek megszülésének előbbre hozatalát, mert ellenkező esetben második vagy harmadik gyereket nem nagyon vállalnak a családok - mutatott rá a politikus.

A gyed extra három alappillérét ismertetve elmondta: ha a gyeden vagy gyesen lévő édesanya vállalja a második kisgyerek megszülését, akkor egyszerre két gyedre vagy gyesre lesz jogosult. Az anyukák gyermekük egyéves kora után ha akarnak, dolgozhatnak, és így is kapják majd a gyessel vagy gyeddel járó juttatást. A képviselő szerint például az egészségügyben óriási segítséget jelent, ha az édesanyák hetente akár csak két napot munkával töltenek.

Bene Ildikó további pillérként a diplomás gyedet mutatta be, amelynek lényege, hogy az az anya, aki a szülést megelőző két évben felsőfokú képzésben nappali tagozaton két aktív félévet tud maga mögött, gyermeke egyéves koráig jogosult lesz a gyedre, majd gyes mellett tanulhat tovább. A felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és szakirányú továbbképzésben részt vevő diplomás gyedesek a minimálbér 70 százalékát, míg a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben tanulók a garantált bérminimum hetven százalékát kapják.

A gyed extra harmadik pilléreként a munkahelyvédelmi akciótervben januártól az eddiginél is több kedvezményt kínálnak azoknak a munkaadóknak, akik kisgyerekes anyákat foglalkoztatnak.

Sok család nem vállalja a második gyermeket

Szalay Ferenc a szolnoki térség másik fideszes parlamenti képviselője, Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy Magyarországon és Európában egyaránt gondot okoz a népességfogyás. Sok európai országban a családok többsége nem vállal két gyereket.

A kedvezőtlen folyamatok megállításáért a kormány már 1998 és 2002 között is az ország népességének növekedését és a családok biztonságát fogalmazta meg prioritásként, aminek megvalósítását az elmúlt években intézkedések sorával segítette elő - húzta alá a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.