Gyászba borulnak a magyar színházak

A hazai színházak is megemlékeznek a franciaországi terrortámadások áldozatairól.

Az Operettszínház - a Sydney Opera kezdeményezésére - kék-fehér-piros fényekkel világította meg bejáratát, és kirakta a fekete zászlót. Lőrinczy György főigazgató elmondta: a vasárnapi gyásznapon megtartják az előadásokat, de úgy tervezik, megemlékezést rendeznek minden előadásuk előtt.

Kulka János Szolnokon, az Aba Novák Kulturális Központban lép fel Ez a hely című estjével: úgy tervezi, elénekel egy I. világháborús katonadalt, a Szívem, mi nem megyünk Párizsba többé címűt.

A Momentán Társulat RE:verze (improvizáció) - IMPRO estjének elején híreket dolgoz fel az első dalban, ebben benne lesz a párizsi eseményről szóló hírek főcíme.

A Maladype garantáltan megemlékezne, de - betegség miatt - elmarad a mai bemutatójuk, az Én a szabadságot választottam. Szeptember 26-án, a premieren Balázs Zoltán bizonyára valamilyen módon utal rá.

A Centrál Színház pedig honlapján emlékezett meg a párizsi támadások áldozatairól: "Ami Párizsban történik, az velünk történik. Közös a bánat és közös a gyász. Legyen közös az a munka is, amivel feldolgozzuk és leküzdjük az értelmetlen pusztítás nyomán fakadó fájdalmat. A színház megpróbálja tenni a dolgát. Nem feledtet, de legalább arra a kis időre csillapít. A ma esti Függöny fel! nézőinek talán eszébe jut majd az előadás után az is, hogy mennyire nem csak kacagtató az, amikor minden összedől és menthetetlenné válik. Kívánunk magunknak jobb időket!"

A Stereo Akt a Harminchatok című előadását tartja a Jurányiban, itt is megemlékeznek a párizsi eseményről.

Az Operaház mindkét intézményére felhúzták a fekete zászlót, az opera előtt mécseseket helyeztek el (szombaton egy francia történetet játszanak, az Andrea Chéniert).

A Nemzetiben mécsest gyújthatnak a nézők az előtérben – úgy, mint amikor meghal egy nemzetis színész.

Horváth Csaba társulata, a Forte az Irtást játssza a Szkénében. Az előadás előtt a francia trikolor színeivel megvilágítják a színpadot.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.