Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Simon Gábort

Az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntettével és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

Az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás vétségének elkövetésével gyanúsította meg kedden a Központi Nyomozó Főügyészség Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselőt.

Simon Gábor
Simon Gábor

Megalapozott a gyanú – írja közleményében a főügyészség –, hogy Simon 2008 januárjában értékpapírszámlát nyitott Ausztriában, amelyre röviddel ez után 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában 162954 amerikai dollárt helyezett el. Ezek összegeket Simon 2009-ben, illetve 2010-ben az adóbevallásában nem tüntette fel, s ezen jövedelme után adót sem fizetett.

A főügyészség azért gyanúsítja két, eltérő minősítésű adócsalással, mert az ügy két adóévet érint és azokon belül Simon különböző mértékű adócsalást követett el.

Simon Gábor a gyanúsítás szerint okirat-hamisítást is elkövetett azzal, hogy 2012-ben és 2013-ban az Országgyűlés Mentelmi bizottságának átadott vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel az Ausztriában vezetett bankszámlán lévő összegeket, így vagyoni viszonyai tekintetében mindkét évben valótlan tartalmú nyilatkozatot tett.

Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A gyanúsított szabadlábon védekezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.