Gyanúsított lett az NBH főigazgatója; az ügyészség cáfol

Gyanúsítottként hallgatta meg Balajti László altábornagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi, az Alkotmányvédelmi Hivatal jelenlegi főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség - jelentette be Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón jogi képviselőjének közlésére hivatkozva.

Balajti László ellen Staudt Gábor tett feljelentést júniusban hivatali hatalommal való visszaélés, valamint hivatalos személy által elkövetett becsületsértés miatt azután, hogy az altábornagy által vezetett Alkotmányvédelmi Hivatal olyan szakvéleményt készített, amely szerint Staudt és három frakciótársa nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A politikus az ügyészségi tájékoztatás alapján elmondta, hogy a szakvélemény alapját képező iratokat lefoglalták.

Staudt Gábor kifejtette: a hivatali bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható Balajti László előzetes letartóztatását kezdeményezik, mivel a főigazgató munkahelyén - ahová változatlanul bejár - bizonyítékokat semmisíthet meg és befolyásolhatja az ellene folyó eljárást.

A jobbikos politikus hozzátette: feltételezése szerint Balajti László nem tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert arról, hogy gyanúsítottként vonták eljárás alá. Ez felveti a jelentési kötelezettségének elmulasztását - mondta.

Staudt Gábor lemondásra és a közéletből való távozásra szólította fel Vadai Ágnest, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökét is, amiért a politikus szerinte cinkosa volt Balajti Lászlónak. Mint mondta, a bizottsági elnök a testület múlt heti ülésén "nem volt hajlandó a szakvélemény alapját adó bizonyítékokat a bizottság elé tárni".

Emlékeztetett, hogy a bizottság végül a kormánypárti képviselők szavazatával elhalasztotta az átvilágításának érvényességéről szóló döntést, amelyet így Staudt panaszának elbírálásakor vagy azt követően hoznak meg.

A jobbikos politikus hozzáfűzte, hogy C típusú átvilágításának megismétlését indítványozza azzal, hogy az új eljárást az Alkotmányvédelmi Hivatal helyett az Információs Hivatal folytassa le.

A jogász végzettségű Staudt Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: 27 éves koráig szabálysértési ügye sem volt, az Alkotmányvédelmi Hivatal szakvéleménye kizárólag korábban kifejtetett politikai véleménye és "legálisan működő, bejegyzett társadalmi szervezetekben egykor meglévő tagsága" miatt minősítette kockázatosnak. (Staudt a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tíz alapító tagjának egyike volt.)

A politikus korábban az államtitoknak minősülő szakvélemény nyilvánosságra hozását kezdeményezte, eredménytelenül.

Staudt Gábor a nemzetbiztonsági, az átvilágításon ugyancsak elbukó Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti bizottságban képviselné a Jobbikot. Mivel Vona Gábor frakcióvezető fenntartotta jelölését, így az előbbi testületben a Jobbiknak továbbra sincs delegáltja, mindössze a sikeres nemzetbiztonsági átvilágításon átesett - a honvédelmi bizottságban dolgozó - Rubi Gergely vehet részt az üléseken, tanácskozási joggal.

Balogh Zoltán, az ügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-nek reagálva cáfolta, hogy Balajtit gyanúsítottként hallgatták volna ki. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.