Őrizetbe vették Antal Attilát

Kedden a BKV ügyeivel foglalkozó nyomozócsoport több tízmillió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vette Antal Attilát, a vállalat korábbi vezérigazgatóját. Úgy tudjuk, kezdeményezik az előzetes letartóztatását.

Kedd reggel a BRFK gazdaságvédelmi osztályának nyomozói már nem találták budapesti lakásán Antal Attilát, a Vértes Volán jelenlegi, a BKV volt vezérigazgatóját. Miután munkahelyén is hiába keresték, felhívták, úgy  kérték, hogy „fáradjon be”. A Teve utca kapujáig szabad emberként autózott, majd őrizetbe vették.

Antal Attila
Antal Attila

A rendőrség a BKV számára kirívóan előnytelen szerződések sokasága és a vállalat törvénysértő végkielégítési gyakorlata miatt közel százmilliós hűtlen kezeléssel gyanúsította meg. Hivatalos megfogalmazásban: vagyongazdálkodási kötelezettségét súlyosan megszegve 2007. január elseje és 2008 április 17. közt a cég számára előnytelen szerződéseket kötött, semmivel sem indokolható kifizetésekről döntött.

Ezek olyan szolgáltatásokról és beszerzésekről szóltak, amelyekre a vizsgálatok szerint vagy semmi szükség nem volt, vagy jóval olcsóbban is megvásárolhatta volna. A rendőrség úgy tudja, több esetben Antal maga adott utasítást a szerződések megkötésére, azok díjának kifizetésére. A nyomozók két konkrét szerződéssel összefüggésben kérdezték: az egyik a 19,2 milliós, a fénymásolók állapotfelmérésére adott megbízás, a másik a millenniumi földalatti luxusmetróvá pozícionálásáról készült tanulmány.

A gyanúsítás másik köre a végkielégítési gyakorlatot érinti. Antal Attila panaszt jelentette be a gyanúsítás ellen. Forrásaink szerint formálisan vallomást tett, valójában „mellébeszélt”, s arról értekezett, vezérigazgatósága idején milyen fontos volt számára a BKV modernizálása.

Kedd reggel a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában, és 70-80, Antal Attila és az őt megbízottként követő Balogh Zsolt vezérigazgató regnálása alatt kötött szerződést és más iratokat foglalt le. Átkutatták Antal lakását is, ahonnan számítógépet és megbízási szerződésekhez kötődő iratokat vittek el.

A BRFK közlése szerint Balogh Zsoltot tanúként hallgatták ki. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője lapunknak azt mondta, a nyomozásnak még nincs vége, de arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, ki lesz a következő gyanúsított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.