Terézvárosi panama: a centrumos Fürst is gyanúsított

Az Andrássy út 47. előző ciklusbeli, jogtalan hasznosítása ügyében Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Centrum parkolócég volt vezetőjét is meggyanúsította a főügyészség. Már tavaly is gyanúsítottként idézték meg, de Fürst arra hivatkozott, hogy egy afrikai országban utazó nagykövet, így diplomáciai mentesség illeti meg, ezt azonban a külügy nem igazolta.

Fürst György volt terézvárosi alpolgármestert, a Budapest legnagyobb részén fizetőparkolást működtető Centrum volt vezetőjét is meggyanúsították az Andrássy út 47. múlt ciklusbeli eladása kapcsán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester – a korábban a rendőrség által gyanúsítottként kihallgatott 12 önkormányzati képviselőhöz hasonlóan – megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével.

A megalapozott gyanú szerint az alpolgármester 2004 júniusában terjesztette elő az Andrássy úti palota eladását egy kft-nek 150 millió forintért. Az önkormányzat által felkért értékbecslő az épület forgalmi értékét üresen 695 millió forintban határozta meg. A döntés előtt azonban más vételi ajánlatok is érkeztek, ráadásul az értékbecslő szerinti érték a tényleges forgalmi értékhez és a piaci viszonyokhoz képest túl alacsony. Ráadásul a vételi ajánlatot az épület egyharmadát használó bérlő tette, ezért nem volt indokolt 200 millió forinttal csökkenteni a vételárat azzal az indokkal, hogy ekkora költséggel jár az ő kiköltöztetése – áll a közleményben.

A főügyészség szerint mindezek ellenére Fürst és a képviselőtestület többsége – jogellenesen – megszavazta az ingatlanértékesítést, ezzel pedig 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a terézvárosi önkormányzatnak.

A gyanúsított és védője a gyanúsítás ellen panasszal élt, a vallomástételt megtagadva. Kifogásolták, hogy az ügyészség miért nem volt tekintettel a Fürst által hivatkozott diplomáciai státuszra. A volt alpolgármestert ugyanis a főügyészség már tavaly októberben gyanúsítottként idézte meg, de ő arra hivatkozott, hogy egy afrikai ország külügyminisztere által kinevezett diplomata. A főügyészség ez ügyben a Külügyminisztériumhoz fordult, a tárca tájékoztatása szerint azonban az illető nem szerepel a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek személyzetének tagjai között, így a diplomáciai mentesség sem illeti meg.

A főügyészség ezt követően ismételten gyanúsítottként idézte a volt alpolgármestert, aki ezen intézkedés ellen panasszal élt, továbbra is arra hivatkozva, hogy diplomataként, az adott ország „utazó nagyköveteként” mentességet élvez. A Legfőbb Ügyészség azonban panaszát elutasította, megállapítva hogy az „utazó nagykövet” intézménye csupán a nemzetközi szokásjogban ismert, de olyan eredménye nem lehet, hogy ha súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják, akkor „privilegizált elbánásban részesülve kivonja magát az eljárás alól”.

Fürst György közéleti karrierjét a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdte, 1994-ben Terézváros akkori polgármesterének titkára lett. 1998-tól szocialista önkormányzati képviselő a kerületben, majd a terézvárosi vagyonkezelő felügyelőbizottsági tagja. 2002-től a kerület vagyongazdálkodási alpolgármestere, több, pályázat nélküli ingatlaneladás előterjesztője.

2006-ban szakít a politikával, és a Centrum Parkoló vezérigazgatója lesz, amely céggel 1999-ben kötött tízéves szerződést Terézváros. Fürst – a cégnyilvántartási adatok szerint - a Centrum Parkoló Kft-ben tulajdonrésszel bíró Centrum Parkoló Szolgáltató és Kereskedelmi kft. vezetője, illetve 2010 februárig a mobiltelefonos parkolást elsőként elindító EME Zrt. vezető tisztségviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.