Gyanús református misszió az öregotthonok hátterében

Visszaélésekkel vádolják a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyházat (HMRKE), amiért az egyház Zsinati Tanácsának tudta nélkül alapítottak szervezeteket Magyarországon - írja internetes oldalán az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap.

A lap interjút közölt Jakab Sándorral, a HMRKE Zsinati Tanácsának tagjával, aki egyben a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke is.

A szövevényes ügyről Jakab Sándor elmondta, hogy a HMRKE szuperintendense (püspöke) 2005 tavaszán Magyarországon a Somogy Megyei Bíróságon az egyház Zsinati Tanácsának döntésére hivatkozva nyilvántartásba vetette a Kálvin János Presbiteri Missziót. A szervezet teljes neve: Kálvin János Presbiteri Misszió, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Missziója.

A misszió hamarosan nagy értékű öregotthonok egyedüli fenntartója, egyes okmányok szerint tulajdonosa lett.
Ugyancsak a szuperintendens tevékenysége következtében a magyarországi Halásztelken egy ünnepi találkozó résztvevői 2008. november 29-én egyházat alapítottak a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyházteste néven, s ezt ugyancsak a Somogy Megyei Bíróságon jegyeztették be.

Jakab Sándor tudomása szerint a Zsinati Tanács soha nem hozott olyan határozatot, hogy missziót jegyeztet be, illetve egyházat alapít Magyarországon. Erre nem is lett volna joga a tanácsnak, mert "alkotmányunk szerint egyházunk, a HMRKE csak a Horvátország területén élő és működő református keresztyén egyházközségeket foglalja magába" - tette hozzá.

A Somogy Megyei Bíróság a megyei főügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki, történt-e névvel, illetve aláírásokkal való visszaélés a Magyarországi Egyháztest megalakulásakor, s az ügyészség nyomozást rendelt el.

Jakab Sándor elmondta még, hogy az úgynevezett Magyarországi Egyháztest létrehozta az Alvinczi Péter Szeretetszolgálatot. Ebbe május végén beépült a Megmentő Kht., amely a jelzőrendszeres segítségnyújtás magyarországi piacvezetője. Bírálat érte a fúziót azért is, mert az egyházi fenntartó a szolgáltatásért 70 százalékkal több állami támogatást kaphat mint versenytársai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.