Gyanús miskolci fészekrakás

Tovább nyomoz a rendőrség a miskolci Fészekrakó-ügyként ismert bűncselekmény kapcsán, a gyanú szerint ugyanis többen jogosulatlanul vettek igénybe lakástámogatásokat. Az ügyben felmerül a csalás és más bűncselekmények gyanúja is a magánszemélyek és az őket segítők vonatkozásában.

A miskolci fészekrakó programmal kapcsolatos visszaélések ügyében magánokirat-hamisítás és csalás miatt - fokozott ügyészi felügyelet mellett - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytat nyomozást, amelynek határidejét az illetékes ügyészség meghosszabbította - mondta Dobi Tamás, a megyei  rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője szerdán.

A büntetőeljárás során eddig több mint száz tanút hallgatott ki a hatóság. A rendőrség előterjesztése alapján ügyészi indítványra a bíróság ez idáig két gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba. A nyomozás adatai szerint a fészekrakó programhoz kapcsolható törvénysértések már több mint hetven lakáshoz köthetők, az ügyekben a kárérték lakásonként átlagosan nyolcmillió forintra tehető - részletezte Dobi Tamás.

Mint elmondta, Miskolc területén 2005-től napjainkig többen vásároltak úgy ingatlant, hogy ahhoz szociálpolitikai kedvezményt, illetve hitelt vettek igénybe. A hitel felvételéhez a lakáskölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalást kértek. A programban való részvétel feltétele - egyebek mellett -, hogy az adósok, illetve adóstársak hitelképessége jövedelmi helyzetüket is figyelembe véve a kölcsön teljes összegére vonatkozóan fennálljon.

A  magánszemélyek egy része ennek bizonyítására hamis jövedelemigazolásokat szerzett be és nyújtott be a hitelkérelem során - közölte a rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

Megjegyezte: az ügyben felmerül a csalás és más bűncselekmények gyanúja is a magánszemélyek és az őket segítők vonatkozásában. A rendőrség vizsgálja az érintett pénzintézetek és a hitelszerződéseknél közreműködő személyek szerepét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.