Gyanús egyezés Miskolcon

Nem felesége politikai szerepvállalása miatt kezdeményeztek fegyelmi eljárást a miskolci szocialisták Fedor Vilmos volt alpolgármester ellen – mondta kérdésünkre Veres Gábor, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese.
Fedor, aki korábban a szocialisták Borsod megyei elnöke és parlamenti képviselő is volt, csütörtökön a fegyelmi vizsgálat megindítása miatt kilépett a pártból. Előzőleg felesége, Rózsa Edit bejelentette, hogy a Liberálisok támogatásával indul a miskolci polgármester-választáson a baloldal jelöltjével, Pásztor Alberttel szemben.

Veres azt mondta, bár a pártszervezetben sokan rossz néven vették, hogy egyik vezetőjük felesége az MSZP által támogatott független jelölt ellenében, annak esélyeit rontva indul, ez a helyzet kezelhető lett volna. Szerinte Fedornak időben távoznia kellett volna Pásztor Albert kampánystábjából, és jeleznie, hogy felesége mire készül.

Ez nem történt meg, Rózsa indulásáról a bejelentés napján értesültek – mondta Veres, aki szerint aggályok vetődtek fel azzal kapcsolatban, hogy Fedor miként kezelte a kampánycsapattagként birtokában lévő információkat. Mint mondta, már elkészült csaknem száz szakértő bevonásával kidolgozott Miskolc köztársaság elnevezésű programjuk, amelyet azonban csak a kampányrajt után akartak nyilvánosságra hozni. Rózsa Edit viszont ugyanezzel a címmel közölte városfejlesztő programját, amely – tájékoztatott Veres – számos átfedést mutat a szocialistákéval. Szerinte a gyanús egyezések miatt feltétlenül indokolt volt vizsgálatot indítani Fedorral szemben.

Megkerestük Legény Zsoltot, az MSZP etikai és fegyelmi tanácsának elnökét, aki arra hivatkozva, hogy Fedor kilépése miatt az eljárás nem indult meg, nem akart a konkrét ügyről nyilatkozni. Az MSZP alapszabályát ajánlotta figyelmünkbe, amely szerint fegyelmi vétséget követ el az a párttag, „aki a választások alatt a pártszervek (...) stratégiai, taktikai döntéseivel ellentétesen cselekszik, különösen ha a párt jelöltjét nyilvánosan támadja, önkényesen ellenjelöltet indít vagy támogat, a párt választási érdekeit sértő publikációt, nyilatkozatot ad közre". Emellett fegyelmi vétségnek számít, ha egy párttag „belső információkat szándékosan, a pártnak kárt okozva eljuttat, átad a politikai ellenfeleknek".

Rózsa Edit – akit 1985-ben pártonkívüliként az utolsó pártállami parlament tagjává választottak Szegeden az MSZMP jelöltjével szemben, majd két cikluson keresztül az SZDSZ képviselője volt – azzal magyarázta indulását a választáson, hogy Miskolcon, „ahol valamennyi polgármesterjelölt a kirekesztés és a háborúskodás mellett foglal állást", a választók az integráció és a béke programját képviselő vezetőt választhassanak. Emellett jelezte: „sem a szocialistáknak, sem Pásztor Albertnek nem ismert a programja", míg az övé vasárnap óta elérhető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.