Gyanúba keveredtek Árkádia Fényének hívei

Az Országos Választási Bizottság közokirat-hamisítás gyanújával feljelenti az egyik egyesületi formában működő kisegyházat, amely aláírásgyűjtő akcióval kívánta elérni, hogy az Országgyűlés egyházként ismerje el. Az OVB szerint azonban manipulálták az aláírásgyűjtő íveket.

Az eredeti aláírásgyűjtő ív megváltoztatása miatt az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelenti az egyik egyesületi formában működő kisegyházat közokirat-hamisítás gyanújával. A szervezet az országos népi kezdeményezés keretében indított aláírásgyűjtésével azt akarta elérni, hogy az Országgyűlés egyházként ismerje el.

Az OVB szerdai ülésén vette napirendre az Árkádia Fényeinek Spirituális Egyháza országos népi kezdeményezését. A testületnek az összegyűjtött közel 1.200 aláírás érvényességének az ellenőrzéséről kellett volna döntenie, de az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársai azt jelezték az OVB-nek, hogy több aláírásgyűjtő ív nem egyezik meg az eredeti, hitelesített ívvel.

Aláírásokat ugyanis csak az OVI által hitelesített dokumentumon, illetve annak másolatain lehet gyűjteni, a leadottak között azonban több is van, melyen az úgynevezett hitelesítési záradék (az OVI munkatársának kézírásos feljegyzése) jól láthatóan "elcsúszott" az eredetihez képest.

Az OVB szerint a történtek felvetik a közokirat-hamisítás gyanúját, ezért úgy határoztak, hogy (a két napos jogorvoslati idő lejárta után) feljelentést tesznek az ügyben. A testület arról is határozott, hogy nem rendeli el az aláírások ellenőrzését, ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan nem kerül az Országgyűlés elé a kezdeményezés.

Az egyesület július 1-je óta gyűjthetett aláírásokat; ezer érvényes aláírás esetén az Országgyűlésnek napirendre kellett volna venni a kezdeményezést, és dönteni arról, elismeri-e egyházként az egyesületet. A parlamentet az érvényes kezdeményezés csak a napirendre vételre kötelezi, ám arra már nem, hogy hivatalos egyházi státuszt adjon a szervezetnek.

Országos népi kezdeményezéseknél általában 50 ezer érvényes aláírásra van szükség egy kérdés parlamenti napirendre vételéhez, ám az egyházakról szóló 2011-es törvény a szervezetek egyházkénti elismerésének kezdeményezéséhez csak ezer érvényes aláírást ír elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.