Gyámoltalan taktikázás a bal-, nemzeti jajveszékelés a jobboldalon

A Süddeutsche Zeitung szerint Magyarországon új választásokra van szükség, még akkor is, ha Orbán "vad jobboldala" elsöprő győzelmet arat. Az országnak - így vagy úgy - cselekvőképessé kell válnia, mutatott rá a lap.

Magyar zűrzavarok címmel kommentárban foglalkozott a kialakult magyar belpolitikai helyzettel hétfőn a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap bevezetőjében arról ír, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a válságban. A Gyurcsány Ferenc vezette magyar kormány eddig joggal hivatkozott arra, hogy a nemzeti konzervatív ellenzék - Orbán Viktorral az élén - parlamenti destrukcióval akadályozza a reformpolitikát és a válságkezelést.

Most azonban azért alakult ki káosz, mert a szocialisták vezetője előbb anélkül jelentette be a kormányfői tisztégről való lemondását, hogy az utód személye láthatóan körvonalazódott volna. Utána pedig pártelnökként is lemondásra kényszerült, mert még "elvtársai" is belefáradtak a cél nélküli és gyámoltalan taktikázásokba.

A Süddeutsche Zeitung szerint Magyarországon új választásokra van szükség, még akkor is, ha a Fidesz, Orbán "vad jobboldala" elsöprő győzelmet arat. Az országnak - így vagy úgy - cselekvőképessé kell válnia - mutatott rá a lap.

Az újság szerint választásokra csak ősszel kerülhet sor, s addig az egymással szemben ellenséges, a kölcsönös gyűlölet által vezérelt táboroknak egy közös "munkaalapot" kell találniuk az ország érdekében. Egy pártok felett álló szakértői kormányra - amint azt Gyurcsány sürgette - mielőbb nagy szükség lenne, de egy ilyen kormánynak valóban játéktérrel kellene rendelkeznie.

A nyilvánvalóan irányt vesztett szocialistáknak be kellene fejezniük azt, hogy a szálaknak a háttérből történő mozgatásával próbálják kézben tartani a dolgokat. Az Orbán vezette Fidesznek pedig fel kell hagynia azzal, hogy "nemzeti jajveszékelésekkel" valamennyi budapesti határozatot meghiúsítson.

Ha ugyanis a magyarok jóléte és önbizalma továbbra is ilyen meredeken hanyatlik tovább, az akár romboló erőszakhoz is vezethet. A jobboldali ellenzék ugyanis tudatosan keresi a szövetséget az utcával - írta a lap, hozzátéve: amennyiben Magyarország az első "válság-tűzfészek" lenne, az Közép-Európa többi része számára is rendkívüli kellemetlenségeket okozhatna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.