Gyakorlatilag börtönbe küldenék a Magyarországra menekülőket

A kunszentmártoni önkormányzat menekültek befogadására szolgáló zárt objektumot építene az ipari parkjában, ahol 100 főt őriznének fegyverrel. A polgármester szerint 193 személynek tudnának így munkát adni.

A Belügyminisztérium felhívással fordult az önkormányzatokhoz. Olyan területet keresnek, ahol zárt „menekülttábort” lehetne létrehozni. Egészen pontosan idegenrendészeti őrizetre alkalmas objektumot, amely nem hagyományos börtön, de arra hasonlít. A kerítésen belül szabadon jönnének-mennének a menekültek, csak azokat tartanák őrizetben, akik nem kapták meg a menekült státuszt, azaz kitoloncolásra várnak.

A kunszentmártoni önkormányzat jelentkezett erre a felhívásra – írja a Szoljon hírportál. Wenner-Várkonyi Attila polgármester szerint a város ipari parkjában volna alkalmas, 18 ezer négyzetméteres, közművesített, beépítetlen terület.

Az épületben száz főt őriznének fegyverrel. Teljesen zárt objektum lenne, ahol 193 főnek tudnának munkát adni. A fegyveres őrökön kívül egyéb kiszolgáló személyzet is munkához jutna, például konyhás, karbantartó, takarító, informatikus is. A polgármester szerint ez kiváló munkavállalási lehetőséget jelent Kunszentmártonnak és vonzáskörzetének.

Az ügyben közmeghallgatást is tartottak, ahol a kunszentmártoniak egy része támogatta, más része ellenezte a beruházást. Volt, aki azt mondta, ha egy magánbefektetőnek ajánlanák fel ingyen a telket, azzal többre jutna a város. Többen a bűnözéstől meg az idegenekhez érkező idegen látogatóktól tartottak. A polgármester azzal érvelt, hogy Kiskunhalason sem okoz problémát a hasonló intézmény, pedig az a város közepén van.

A képviselő-testület zárt ülésen szavazta meg, hogy a város részt vesz a pályázaton. Boldog István, a térség országgyűlési képviselője szerint valóban sok új munkahelyet teremtene a kevéssé kihasznált ipari parkban a menekülttábor. Ő inkább azon aggódott, hogy mivel egész Jász-Nagykun-Szolnok megyében nincs autópálya, Kunszentmártonnál jobban megközelíthető település kapja majd a lehetőséget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.