Gyűlölködés nélkül tényleg nem megy?

A fenti kérdést Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere tette fel a közoktatásért felelős helyettes államtitkárnak a budaörsi Illyés Gimnázium tanárainak küldött levelére reagálva. Majd válaszol is magának. Egyeztetés Fidesz-módra.

Budaörs polgármestere nyílt levélben fordult Gloviczki Zoltán közoktatásért felelõs helyettes államtitkárhoz, erősen kifogásolva a minisztériumi prominensnek a helyi Illyés Gimnázium kollektívájához intézett pökhendi, igaztalan és kioktató sorait.

A város első embere nem igazán érti, hogy miért olyan borzalmas bűn, hogy állásfoglalást mertek közreadni a készülõ köznevelési törvény tervezetéről, illetve kiáltványuk aláírására biztatták tanártársaikat országszerte. A gimnázium tanárai ezzel azt szeretnék elérni, hogy halasszák el a törvény parlamenti elfogadását. Ezenfelül nemzeti oktatási kerekasztalt hoznának létre, hogy tisztességes egyeztetések során alakuljon ki a legjobb megoldás.

Wittinghoff Tamás szerint talán az a baj, hogy a helyettes államtitkár egyszerûen nem érti, és nem érzi át, hogy mi mozgatja ezeket a tanárokat. Kétségbe vannak esve, mert látják, hogy az új, tervezett szabályozás tönkre teszi mindazt, amit hosszú évek alatt felépítettek.

Az értelmetlen egyenlõsdi, az autonómiák eltiprása, az alkotó értelmiségiek alkalmazottá minősítése, a finanszírozás elõre látható csökkenése, mind-mind azt vetítik elõre, hogy az ország egyik legjobb középiskolája képtelen lesz megőrizni azt az oktatási színvonalat, amit eddig nyújtott. Szakmájuknak, önbecsülésüknek, értelmiségi létüknek tartoznak hát annyival, hogy felemeljék a szavukat, ha azt látják, veszélybe kerülhet az egész közoktatás - írja Wittinghof.

Budaörs polgármestere szerint Gloviczi Zoltán levele mintapéldánya annak, hogyan fogalmaz az, aki lenézi, hozzá nem értőként kívánja beállítani vitapartnerét, illetve aki kizárólag saját magát tartja minden tudás birtokosának. Szerinte az államtitkár már a címében vérig sérti az iskolaigazgatót, mondván "hamis állításoktól hemzseg" a levele. De azután adós marad a bizonyítással. Egyébként sem ő egymaga, hanem a kollektíva írta a levelet.

A helyettes államtitkári helytelenítő érvek egyike az, hogy az igazgató „egy országosan háromezres tagságú szakszervezeti formáció budaörsi vezetõje”.

Wiitinghoff szerint Gloviczki sem gondolhatja komolyan, hogy van ma Magyarországon olyan társadalmi csoport, amely elhiszi, hogy az elkövetkezõ hónapok és évek arról fognak szólni, hogy az õ fizetésüket „drasztikusan emelik”. Attól viszont joggal rettegnek, hogy eddigi eredményeiket romba dönti az új törvény és ezért megpróbálják megállítani azokat értelmetlen átalakítási törekvéseket, amelyeket egyetlen komolyan vehetõ szakmai csoport és érdekvédelmi szervezet sem támogat.

A polgáremester ingerült hangú levelében arra kéri a helyettes államtitkárt, hogy fölényeskedés helyett, inkább vegye komolyan a tanári kollektívák segélykiáltásait, mielõtt végzetes károkat okoznának a közoktatás jelenlegi struktúrájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.