Gumibot a közterület-felügyelőknek, gázspray a polgárőröknek

A közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját.

A javaslat bővítené a közrend fenntartásában érintett szervezetek - a fegyveres biztonsági őrség, a közterület-felügyelet, az erdő-, illetve mezőőri szolgálatok, a polgárőrség - jogosítványait, de együttműködési kötelezettséget írna elő számukra a rendőrséggel.

Térfigyelő kamerákat a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is üzemeltethetné - áll a javaslatban. Így az önkormányzatok maguk létesíthetnének térfigyelő rendszereket - amit a nagyobb települések egy része régóta szorgalmaz -, és a rendőrséget csupán tájékoztatni kellene erről. Egy másik módosítás szerint a közterület-felügyelők is elszállíthatnák a tiltott helyen parkoló, a forgalom biztonságát veszélyeztető autókat. Elvihetnék a közterületen hagyott rendszám nélküli járműveket is.

Az autósok számára jelenthet segítséget, hogy a gépjármű-nyilvántartást kiegészítenék a kocsi tulajdonosának telefonszámával vagy e-mail-címével. Ezt az adatot a közterület-felügyelők is lekérhetnék, tehát a megbilincselt vagy elszállított autó gazdáját értesíthetnék az incidensről, így legalább nem kellene átélni a kocsi eltűnése miatti sokkot.
A felügyelők ma kényszerítő eszközként testi erejüket és könnygázszóró palackot alkalmazhatnak. A javaslat lehetővé tenné, hogy a rendőrség által használt gumibotot is maguknál tartsanak, amit a testi épségüket közvetlenül fenyegető támadás esetén használhatnák.

A polgárőrök a szolgálatuk során nem vihetnek magukkal sem fegyvert, sem a közbiztonságra veszélyes eszközt. Most lazítanának ezen a tilalmon: engedélyeznék a gázspray-t - amit a rendőrségtől vásárolhatnának meg -, ám csak önvédelmi célra.

 

Közterület-felügyelők bírságolnak. Tervek szerint az autót is elszállíthatják a jövőben
Közterület-felügyelők bírságolnak. Tervek szerint az autót is elszállíthatják a jövőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.