Gumibot, gázspray: 'csak a saját biztonságuk érdekében'

Csak saját védelmükben használhatnának gázspray-t és gumibotot a közterület-felügyelők és a polgárőrök, egyre gyakrabban inzultálják ugyanis őket - állítja Danielisz Béla (MSZP), a főváros bűnmegelőzési tanácsnoka. Gusztos Péter (SZDSZ) szerint viszont erre semmi sem utal, különben is inkább a rendőrök járőrözzenek gyakrabban, ne a civilek.

Az önkormányzati rendészet egyetlen alapja és lehetősége a közterület-felügyelet és a polgárőrség, ezért az ő biztonságuk érdekében kell elfogadni az önvédelmi eszközhöz juttatásukat szabályozó törvényjavaslatot - nyilatkozta az MTI-nek a főváros szakbizottságának vezetője csütörtökön.

A büntető törvénykönyv (Btk.) átfogó módosításának javaslatai között szerepel, hogy gumibotot kaphatnának a közterület-felügyelők, gázsprayt a polgárőrök, de ez nem jelenti azt, hogy az eszközöket fegyverként, kényszerítő eszközként használhatnák - mondta Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke. A gumibotot és a gázsprayt csak önvédelmi eszközként, támadás elhárítására lehetne használni, ugyanis egyre gyakrabban éri inzultus a szolgálatot teljesítőket feladatuk ellátása közben. Az eszközök használatát kötelező tanfolyamon sajátítanák el a rendőrtiszti főiskola kiképzőitől, vagy a megyei kapitányságok szakembereitől a közterület-felügyelők és a polgárőrök.

A szocialista politikus sajnálkozását fejezte ki, amiért egyes pártképviselők, jogvédő szervezetek "érzelmi alapon politizálnak", holott ha elolvasnák a vonatkozó, hatályban lévő jogszabályokat, láthatnák, hogy a törvény például szolgálati kutya alkalmazását is lehetővé tenné, ami "sokkal veszélyesebb fegyver" lehet, mint egy gumibot vagy gázspray. A bűnmegelőzési tanácsnok felhívta a figyelmet arra, ha az az elvárás, hogy nagyobb rend, fegyelem legyen a városban, és javuljon a közbiztonság, akkor elengedhetetlen feltétel, hogy a részben ezt megteremtő szolgálatot ellátók is megvédhessék önmagukat. Az utóbbi időben ugyanis egyre többször kell elszenvedniük fizikai támadást, például kerékbilincseléskor.

Múlt kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta az erre vonatkozó módosító javaslatot. Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja csütörtökön nyílt levelet intézett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez, amelyben elhibázottnak, illetve elhamarkodottnak minősítette a közbiztonság javítására irányuló törvényjavaslatot.

Mint a liberális politikus írta, semmi nem utal arra, hogy a polgárőröket vagy a közterület-felügyelőket rendszeresen megtámadják, illetve a testi épségük vagy életük folyamatos fenyegetésnek lenne kitéve. A közbiztonság javítása érdekében több rendőr, sűrűbb járőrözés szükséges, nem pedig civilek, a közterület-felügyelet és a polgárőrség felfegyverzése - írta a szakminiszternek Gusztos Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.