Gulyás Gergely: Az újabb módosítás szélesíti az AB hatáskörét

A Fidesz nem látja értelmét annak, hogy az alaptörvény módosításával kapcsolatos eljárás tovább húzódjék – hangoztatta Gulyás Gergely fideszes politikus.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusának közlése szerint tudomásul veszik Sólyom László alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményét, ugyanakkor tévesnek tartják a volt államfő álláspontját. A kormánypárti politikus hétfőn újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörét a jelenlegi módosítás nem érinti, az a testület ítélkezési szabadságát szélesíti, tehát semmilyen formában nem vonnak el hatáskört az AB-től.

Gulyás Gergely kijelentette azt is: véleménye szerint alkotmánymódosítás esetén előzetes normakontrollra nincs lehetőség, ez sem a régi alkotmány, sem az új alaptörvény alapján nem lehetséges. "De természetesen a köztársasági elnök úr tudja a saját hatáskörét értelmezni" - tette hozzá.

Sólyom László a hétfőre tervezett alkotmánymódosítás kapcsán megfogalmazott írásában úgy vélte: mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója.

Gulyás Gergely az alkotmánymódosítás miatti hazai civil tiltakozásokra, illetve az európai uniós aggályokra vonatkozó kérdésre válaszolva egyértelművé tette, hogy nem halasztják el a javaslat végszavazását. "Nem látjuk értelmét annak, hogy ez az eljárás tovább húzódjon" - jelentette ki a képviselő utalva arra, hogy az országgyűlés már négy hete tárgyalja az alaptörvény negyedik módosítását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a javaslat elfogadása után minden vizsgálatra lehetősége lesz a nemzetközi szervezeteknek.

A politikus közölte, hogy a miniszterelnök egyeztetett az Európai Bizottság elnökével, aki nem kérte a végszavazás elhalasztását, ugyanakkor jelezte: az Európai Unió, illetve a bizottság meg fogja vizsgálni ezeket a módosításokat. "Mi ezt természetesnek tartjuk" - fűzte hozzá.

A Velencei Bizottság esetleges vizsgálatával kapcsolatban Gulyás kijelentette: "nem, hogy ennek nincs akadálya, hanem mi is várjuk", hogy a Velencei Bizottság megvizsgálja a módosításokat.

Az alkotmánymódosítás miatti hétfői parlament előtti tüntetéssel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: a kormány és a rendőrség a gyülekezési jog jogszerű gyakorlását mindenki számára biztosította és biztosítja ezután is, de ez nem volt így 2002 és 2010 között, amikor sokaknak a jogszerű joggyakorlás esetén is fizikai épségüket kellett félteni.

Ma nem ez a helyzet, hiszen jogszerűen lehet tüntetni a kormány ellen és a kormány mellett, de az nem lehetséges, hogy valakik megpróbálják megakadályozni a képviselőket abban, hogy a Parlamentbe bejussanak és a munkájukat végezzék - fogalmazott.

A Fidesz szakpolitikusa arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök miért nem beszélt napirend előtt az alkotmánymódosításról, azt mondta: ezt tőle kellene megkérdezni, de teljesen egyértelmű volt, hogy a magyar embereket húsbavágóan érintő kérdés a rezsicsökkentés volt, a miniszterelnök erről beszélt.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy hétfő délután a Fidesz elnökségi ülést tart, és ennek tudomása szerint szintén a rezsicsökkentés lesz a témája.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.